economie cultuur politiek RSS

Luchtverkeer weer normaal door verplaatsing oefening

Passagiers halen opgelucht adem nu de Chinese luchtmacht grootscheepse oefeningen gedeeltelijk afblaast. De burgerluchtvaart kampte de afgelopen week met veel vertragingen en annuleringen.

Beperkingen die aan het vliegverkeer waren opgelegd zullen vrijdag worden geschrapt. Dat maakte Chinese luchtvaartautoriteiten donderdagavond bekend. De verwachting is dat in de loop van vrijdag de normale situatie terugkeert.

Daarmee komt een voortijdig einde aan grootscheepse luchtmachtoefeningen langs de kust, waarbij ook met scherpe munitie wordt geschoten. De jaarlijkse oefening begon op 20 juli en zou tot 15 augustus duren. Volgens het Chinese ministerie van defensie worden de oefeningen voortgezet in Zuidoost-China, maar er is geen melding dat het vliegverkeer vanaf de miljoenensteden Guangzhou, Hong Kong of Shanghai daar nog last van zullen ondervinden.

 

Jaarlijkse oefening

Ieder jaar houdt de luchtmacht van het Volksbevrijdingsleger een grote oefening in de zomer. Maar nog nooit waren de gevolgen voor het luchtverkeer zo groot. Naar schatting een kwart van alle lijnvluchten werd geannuleerd. Aanvragen van chartervluchten en privéjets werden geweigerd. Dinsdagmiddag gingen 20 vliegvelden zelfs geheel dicht.

Er was veel kritiek op de oefeningen. Veel Chinese internetgebruikers vroegen zich af waarom de oefening in het drukke oosten van China moest plaatshebben, in plaats van in het dunbevolkte westen. Het leger daarentegen wil met oefeningen bij de kust juist zijn slagkracht boven zee demonstreren. China heeft verschillende disputen met buurlanden om de zeggenschap van eilandjes in de Oost- en Zuidchinese-Zee. De afgelopen maanden liepen de spanningen met Japan, Vietnam en de Filipijnen hoog op.

 

Notoir onbetrouwbaar

Dat de situatie in het luchtruim weer normaal wordt, betekent niet dat er geen sprake meer is van vertragingen en annuleringen. De grote internationale vliegvelden in Beijing en Shanghai zijn berucht om hun slechte stiptheid. Luchtvaartdeskundigen wijten dit aan het feit dat de snel groeiende burgerluchtvaart zich door corridors moet persen, terwijl 80 procent van het Chinese luchtruim is voorbehouden aan de luchtmacht.

vrijdag 1 augustus 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Wat is de oorzaak van golf van vertragingen?
Chinese luchtmacht lijdt onder hoogbouw
Chinese luchthavens kampioen vertragingen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder