economie cultuur politiek RSS

Chinese mega-overname in VS

Chinese mega-overname in VS

Shuanghui International koopt voor 5,5 miljard euro de grootste Amerikaanse leverancier van varkensvlees: Smithfield Foods. Het is de grootste investering van een Chinees bedrijf in de VS tot nu toe.

Smithfield heeft 460 varkenshouderijen waar jaarlijks circa 15,8 miljoen varkens worden gefokt. De omzet van het bedrijf bedroeg in het afgelopen boekjaar ruim 13 miljard dollar. Shanghui is de grootste verwerker van varkensvlees in China.

De Smithfield-aandeelhouders moeten nog instemmen met het bod, maar dat lijkt een formaliteit gezien de bonus van ongeveer een derde dat Shuanghui boven de koers legt. De aandeelhouders kunnen 3,6 miljard verwachten; het bedrijf heeft voor 1,9 miljard euro schulden die Shuanghai op zich neemt. Ook de Chinese autoriteiten moeten hun goedkeuring verlenen aan zo'n grote uitstroom van kapitaal naar het buitenland. Maar dat lijkt geen probleem, omdat de beleidsmakers in Beijing voedselvoorziening als een strategisch belang zien.

 

Voedselschandalen

Geen Chinese maaltijd is compleet zonder varkensvlees. En gezien de groeiende welvaart, neemt de consumptie per hoofd van de bevolking alleen maar toe. De verkoop van het bedrijf garandeert Smithfield toegang tot de grootste markt voor varkensvlees in de wereld.

Bovendien zijn Chinese consumenten -die zich dat tenminste kunnen veroorloven- bereid een premium prijs te betalen voor voedselproducten uit het buitenland. Het land is getroffen door een serie voedselschandalen, wat consumenten wantrouwig maakt over binnenlands product. Ook Shuanghai kan daarover meepraten. Het bedrijf moest twee jaar geleden vlees uit de schappen halen dat was verontreinigd met het verboden groeimiddel clenbuterol.

vrijdag 31 mei 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinezen gaan in Assen babymelkpoeder maken
Chinees gaat eigen producten waarderen
Kwik-alarm voor babyvoedsel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder