economie cultuur politiek RSS

Jeugd Olympische Spelen van start in Nanjing

President Xi Jinping heeft zaterdagavond in Nanjing de Jeugd Olympische Zomerspelen geopend. China gebruikt het evenement om zich te presenteren als kandidaat voor de Olympische Winterspelen in 2022.

De komende dagen sporten 3.700 atleten tussen de 15 en 18 jaar in Nanjing. Het is pas de tweede keer dat de Jeugd Olympische Zomerspelen worden gehouden; Singapore had in 2010 de primeur en in 2012 waren de eerste Jeugd Olympische Winterspelen in Innsbruck.

In Nanjing is al maanden toegewerkt naar het evenement. De stad en toeristische attracties werden opgeknapt en nieuwe openbaar-vervoerverbindingen aangelegd. Voor de opening was flink uitgepakt met een kleurrijke voorstelling van leerlingen van Shaolin Tagou school voor oosterse vechtsporten die de Chinese droom verbeeldden. Ook kwamen 120 stuntmannen in actie die een gigantische menselijke pyramide vormden.

 

Lobbywerk

China laat zich van zijn beste kant zien, omdat Beijing en Zhangjiakou kandidaat zijn voor de winterspelen in 2022. Naast China azen ook Noorwegen en Kazachstan op het evenement. Tot de gasten behoort IOC-voorzitter Thomas Bach, die door president Xi werd ontvangen. De presidentsvrouwe Peng Liyuan ontfermde zich over de partners van de hoogwaardigheidsbekleders en nam hen mee naar het Nanjing Memorial Museum, waar de slachting door Japanse soldaten in 1938 wordt herdacht.

De ebola-uitbraak in West-Afrika werpt een schaduw over het evenement. Sierra-Leone en Nigeria werden door het IOC gedwongen zich terug te trekken. Deelnemers van andere Westafrikaanse landen worden aan gezondheidscontroles onderworpen.

 

Een samenvatting van de opening kun je hier bekijken. Prachtige foto's van de generale repetitie van de opening staan hier.

zondag 17 augustus 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Peng Liyuan

Gerelateerde onderwerpen:

Beijing/Zhangjiakou kandidaat winterspelen 2022
President Xi aanwezig bij winterspelen Sotsji
Beijing wil winterspelen 2022

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder