economie cultuur politiek RSS

Organisatoren burgerreferendum Macau aangehouden

Vijf vrijwilligers van een referendum over politieke hervormingen in Macau zijn maandag tijdelijk vastgezet, waaronder initiatiefnemer Jason Chao. Ook sloot de politie geïmproviseerde kiesbureaus.

De vijf werden aangehouden op verdenking van het schenden van de privacywet. Initiatiefnemer van het informele referendum, Jason Chao, wordt bovendien aangeklaagd voor 'ernstige ongehoorzaamheid aan de politie'.

Lokale media in Macau melden de arrestatie van het vijftal. Sociale media melden dat ze inmiddels vrijgelaten zijn.

 

Algemeen kiesrecht

Chao is de bedenker van een burgerreferendum over democratische hervormingen in Macau. De 600.000 inwoners kunnen zich in de periode 24 tot en met 30 augustus uitspreken over de manier waarop in 2019 een nieuwe topbestuurder wordt gekozen.

In de huidige situatie is daarvoor een kiescollege verantwoordelijk van 300 personen, samengesteld uit ondernemers en ambtenaren. Dit college zal op 31 augustus naar verwachting de huidige topbestuurder Fernando Chui herverkiezen.

 

'Onnodig en intimiderend'

Er kan via het internet en op enkele plekken op tablets in tijdelijke kiesbureaus worden gestemd. Op de eerste dag hebben 4.900 personen een stem uitgebracht.

Volgens de organisatoren is de aanhouding onnodig en intimiderend. Van een overtreding van de privacywetgeving is volgens hen geen sprake, omdat alle deelnemers aan het referendum zich vrijwillig registreren. Het nummer van hun ID-kaart wordt vastgelegd, om te voorkomen dat iemand meerdere stemmen kan uitbrengen.

 

Demonstratie

Het referendum wordt ondersteund door drie pro-democratie-organisaties: Macau Conscience, Macao Youth Dynamics en de Open Macau Society.

Macau is onderdeel van China, maar heeft een eigen bestuur en regelgeving, vergelijkbaar aan de situatie in Hong Kong. De 600.000 inwoners van Macau zijn relatief welvarend en leken minder in politiek geïnteresseerd dan hun buren in Hong Kong, dat 70 kilometer verderop ligt. Maar in mei was er voor het eerst een demonstratie voor algemeen kiesrecht, waaraan 20.000 burgers deelnamen (foto).

maandag 25 augustus 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Ook burgerreferendum in Macau
Organisatoren demonstratie Hong Kong gearresteerd
Burgers HK organiseren kiesrecht-referendum

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder