economie cultuur politiek RSS

Brand kippenslachterij kost 119 werknemers het leven

Brand in een grote kippenslachterij in Mishazi in de provincie Jilin heeft het leven gekost aan 119 werknemers. Nog eens 54 mensen raakten gewond. Volgens overlevenden zaten de uitgangen op slot.

Een explosie, rookontwikkeling en het licht dat uitging terwijl meer dan 300 werknemers in de val zaten. Dat gebeurde maandagochtend net na zessen in de kippenslachterij Jilin Baoyuanfeng Poultry Company.

De slachterij is nog maar drie jaar in gebruik. Jaarlijks wordt hier volcontinu meer dan 67.000 ton kippenvlees verwerkt. Maandagmiddag Chinese tijd melden hulpdiensten dat in het uitgebrande complex 119 doden zijn aangetroffen. Werknemers die wisten te ontsnappen, vaak met brandwonden en rookvergiftiging, vertelden verslaggevers van het staatspersbureau Xinhua dat de deuren van het complex tijdens werktijd op slot waren gedraaid.

 

Nabestaanden eisen onderzoek

Boze familieleden die zich meldden bij de slachterij eisen een onderzoek naar de gebeurtenissen en de veiligheidsmaatregelen in het bedrijf.

China heeft een slechte reputatie als het om arbeidsomstandigheden gaat. Zeker in de private sector werken mensen lang voor een laag loon en wordt het met de veiligheid niet zo nauw genomen. Alleen vandaag al melden Chinese media drie grote ongelukken waarbij meerdere werknemers het leven hebben gelaten. Naast de brand in Mishazi, zijn dat een mijnongeluk in Shaodong (10 doden) en een explosie in een tankopslag in de havenstad Dalian (2 doden).

maandag 3 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Twee dodelijke mijnrampen in 24 uur

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder