economie cultuur politiek RSS

China stelt wantrouwig India gerust

China is niet van plan om de opkomst van India militair of economisch tegen te werken. Met die boodschap probeert Beijing Indiaase zorgen weg te nemen aan de vooravond van een rondreis van president Xi Jinping door de regio.

China's groeiende aanwezigheid in de Indische Oceaan is niet bedoeld om India dwars te bomen. "India en China onderhouden al eeuwen een vriendschappelijke relatie", zei Liu Jianchao, woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken. "China heeft nooit en zal nooit India met militaire of andere middelen proberen in te perken. Er is geen sprake van strategische strijd in de relatie tussen China en India en er is zeker geen sprake van omsingeling."

Liu sprak tegenover journalisten in de marge van het bezoek van Ajit Doval, de veiligheidschef van de Indiaase regering. Doval is in Beijing om het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan India, later deze maand, inhoudelijk voor te bereiden.

 

Wantrouwen zit diep

India en China hebben een grensgeschil in de Himalaya en vochten in 1962 een grensoorlog uit. Beide landen bekijken elkaar met wantrouwen. Ook is China verbolgen dat India onderdak biedt aan de Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap. India op zijn beurt vermoedt vuil spel in de innige band tussen China en aartsrivaal Pakistan.

In India groeien de zorgen over de Chinese 'ketting van parels' in het gebied dat New Delhi tot zijn invloedssfeer rekent. China investeerde de afgelopen jaren fors in de regio, bijvoorbeeld in Sri Lanka en Pakistan. De nieuwe premier Narendra Modi heeft aangegeven dat hij wil dat India een grotere politieke rol in de regio gaat spelen. India heeft de afgelopen jaren al zijn defensiebegroting opgevoerd; het geld wordt vooral in de marine geïnvesteerd. 

 

Tweede tijger

India verdenkt China ervan dat het geen 'tweede tijger op dezelfde berg' duldt. China is zich van geen kwaad bewust en zegt dat beide landen kunnen profiteren van een opleving van de maritieme zijderoute.

Achter de schermen zeggen de Chinezen dat ze niet graag in India investeren vanwege gebrekkig bestuur, slechte infrastructuur en ouderwetse werkmethoden. Feit is dat beide landen in 1980 economieën van dezelfde omvang hadden, maar dat de Chinese economie sindsdien vier keer zo snel is gegroeid.

 

Ook relatie met Japan

India wil graag zakendoen met China, maar houdt politiek alle opties open. Mori bezocht op zijn eerste buitenlandse reis Japan en hekelde toen 'landen met een expansieve agenda'; een nauwelijks mis te verstane verwijzing naar China.

Japan en India kwamen toen een 'speciale, strategische samenwerking' overeen; economisch, maar ook militair. Niet geheel toevallig reisde Shinzo Abe afgelopen week door de regio en bezocht daarbij als eerste Japanse premier in 24 jaar ook Sri Lanka.

 

Rondreis Xi

Donderdag 11 september begint Xi zijn Aziatische rondreis in Tadzjikistan. Daar wordt in Dushanbe de top van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie gehouden; een samenwerkingsverband tussen China, Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië en Oezbekistan. Xi zal daar onder meer Vladimir Poetin ontmoeten.

Op 13 september reist Xi door naar de Malediven en Sri Lanka. Op 17 september begint een driedaags bezoek aan India. Een bezoek aan Pakistan werd vanwege aanhoudende onlusten in Islamabad geschrapt.

woensdag 10 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China wil treinverbinding naar India, Bhutan en Nepal
India heeft in 2028 meer inwoners dan China
India en China halen voorzichtig banden aan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder