economie cultuur politiek RSS

Helft Chinezen verwacht oorlog met Japan

Ruim de helft van Chinese en bijna een derde van Japanse respondenten in een onderzoek naar bilaterale relaties houden rekening met een gewapend conflict in de komende vijf jaar. De manier waarop de inwoners van beide landen over elkaar denken blijft ijzig.

Ieder jaar doen de Japanse ngo Genron NPO en de staatskrant China Daily onderzoek naar de manier waarop Japanners en Chinezen over elkaar denken. Het imago van China is in Japan opnieuw gedaald; 93 procent van de respondenten heeft een negatief beeld op zijn netvlies. Dat China zich niet aan internationale regels houdt, is de meest genoemde reden voor dat beeld.

Het imago van Japan in China is afgelopen jaar iets verbeterd. Maar nog altijd denkt 90 procent negatief over het land, tegen 93 procent vorig jaar. De Japanse omgang met het oorlogsverleden en het dispuut over de Diaoyu/Senkaku-eilanden worden hiervoor als reden genoemd.

 

Oorlog in de lucht

Voor het eerst in de tien jaar dat dit onderzoek wordt gehouden, is ook gevraagd of de respondenten verwachten dat beide landen in een gewapend conflict verzeild raken. Zo'n 53 procent van de Chinese respondenten en 29 procent van de Japanse denken dat beide landen ergens in de periode tot 2020 slaags raken.

Een op de acht Japanse respondenten en een op de tien Chinese vinden de slechte relatie tussen hun landen een probleem en vinden dat er wat aan moet worden gedaan.

 

Topontmoeting in de maak

Het lijkt er op dat Chinese en Japanse regeringen ook vinden dat het zo niet verder kan. Achter de schermen wordt een topontmoeting voorbereid tussen president Xi Jinping en premier Shinzo Abe, die mogelijk in november plaats zal hebben. De eerste sinds de verhoudingen in een glijvlucht naar beneden belandde.

De animositeit tussen beide landen begint steeds grotere economische gevolgen te hebben. De handel staat onder druk, de bereidheid van Japanse bedrijven om in China te investeren neemt af en ook het toerisme loopt terug. China en Japan zijn de twee belangrijkste economieën in Azië.

donderdag 11 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Een op de tien Japanners heeft China verlaten
Informele ontmoeting China en Japan
Enthousiasme Japanse bedrijven voor China bekoelt

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder