economie cultuur politiek RSS

Xi: 'regionale veiligheid zelf oplossen'

Landen in Centraal-Azië moeten de handen ineenslaan om moslimextremisten te bestrijden en vrede en stabiliteit in Afghanistan te bewerkstelligen. Dat zei de Chinese president Xi Jinping op een regionale topconferentie van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie.

De zes landen die zijn aangesloten bij de Shanghai Samenwerkingsorganisatie moeten nauwer gaan samenwerken bij het bestrijden van religieus extremisme en internetterrorisme. De Chinese president Xi Jinping wil dat de zes aangesloten landen daartoe een verdrag sluiten.

Het past in de Chinese wens dat de regionale landen samen, zonder hulp of tussenkomst van de VS en de Navo, hun eigen boontjes doppen. "[De SSO} moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de regionale veiligheid te garanderen, onze capaciteit om stabiliteit te bewerkstelligen te verbeteren en de samenwerking op het gebied van rechtshandhaving versterken", aldus Xi.

 

Uitbreiding met drie landen

De leden zijn het eens over hulp aan Afghanistan voor een wederopbouwproces dat het land moet stabiliseren. Doel is Afghanistan onafhankelijk van het westen te maken.

De SSO bestaat uit zes landen: China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan. Afgelopen dagen waren de leiders van de zes lidstaten in Dushanbe, hoofdstad van Tadzjikistan bijeen voor hun jaarlijkse topontmoeting. Zij zijn het eens geworden over uitbreiding met India, Pakistan en Iran in 2015. Met die uitbreiding neemt de internationale relevantie van de SSO aanzienlijk toe. De organisatie is opgericht als regionale veiligheidsorganisatie, maar steeds vaker staan economische onderwerpen op de agenda. Mongolië is ook kandidaat-lidstaat en Turkije heeft een waarnemersstatus.

 

Aziatische toernee voor Xi

Xi nam de gelegenheid te baat om het startschot te geven voor de bouw van een gaspijpleiding door Tadzjikistan. Het is de ontbrekende schakel van de China-Centraal Aziatische Gasleiding, waardoor in 2016 Turkmeens gas door Oezbekistan, Tadzjikistan en Kyrgizië naar China moet stromen. De capaciteit van de transportleiding is 30 miljard kubieke meter gas per jaar.

Het bezoek aan de SSO-conferentie was het begin van een Aziatische toernee voor Xi. Zaterdag sloot hij zijn bezoek aan Tadzjikistan af en reisde door naar de Malediven en Sri Lanka. Op 17 september begint een driedaags bezoek aan India, waarnaar in Beijing en New Delhi reikhalzend wordt uitgezien. China hoopt dat het bezoek aan de nieuwe premier Narendra Modi een nieuwe start betekent voor de moeizame Chinees-Indiase relaties. Een bezoek aan Pakistan werd vanwege aanhoudende onlusten in Islamabad geschrapt.

zondag 14 september 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China stelt wantrouwig India gerust
India en China halen voorzichtig banden aan
India heeft in 2028 meer inwoners dan China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder