economie cultuur politiek RSS

Het is officieel: water China is vervuild

Meer dan de helft van het grondwater in China is van lage kwaliteit. En ook de situatie van het oppervlaktewater stemt niet optimistisch, blijkt uit een rapport van het Ministerie van Milieubescherming.

We vermoedden al zoiets, maar nu is het officieel vastgesteld: China heeft een probleem met zijn waterkwaliteit. Milieuambtenaren onderzochten grondwater uit 4.929 meetstations; de monsters uit 1.999 bronnen krijgen het predikaat slecht, dat uit 826 bronnen zelfs ernstig slecht.

Water is veelal vervuild met grote hoeveelheden chemische stoffen, zoals fluoride, ammoniak en chloor. De verontreiniging wordt veroorzaakt door bedrijven aan het oppervlak, maar ook door lozingen in rivieren. "Zolang rivieren en meren vollopen met verontreiniging, meestal geloosd door bedrijven, zullen deze het grondwater besmetten", zei Xiong Yuehui, directeur van een milieudienst voor Noord-China tegen China Daily.

 

Drinkwater smaakt en ruikt raar

De staat van het oppervlaktewater is gemiddeld redelijk, maar er zijn grote verschillen. Vier grote rivieren krijgen het etiket licht vervuild. Een kwart van 60 onderzochte meren heeft te maken met excessieve algengroei (foto). De kwaliteit van de Golf van Bohai en de Oostchinese Zee is slecht. Zeven van negen belangrijke baaien hebben een slechte waterkwaliteit. Vooral die bij China's industriële centra, zoals de baaien van Bohai en Hangzhou en de rivierdelta's van de Yangtze en Parelrivier.

Meer dan 20 procent van alle Chinezen is afhankelijk van drinkwater dat ondergronds wordt gewonnen. Daarvan is bekend dat het vaak bijsmaken heeft, raar ruikt en soms een kleur heeft. In sommige gevallen wordt afvalwater (illegaal) door bedrijven in de grond geïnjecteerd. Eerder dit jaar zijn 55 bedrijven bestraft voor het direct in de grond lozen van afvalwater.

 

Schaarste aan water

Vervuiling maakt China's tekort aan water alleen maar groter. Het land herbergt 7 procent van alle zoetwaterreserves in de wereld, maar heeft 20 procent van de wereldbevolking binnen de grenzen. Dat leidt tot schaarste, vooral in het drukbevolkte Oosten van het land. Juist daar is de verontreiniging het ergst.

Water is niet alleen nodig voor drinkwater, ook energiecentrales en de rijstbouw zijn zeer waterintensief.

woensdag 5 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Guiyu: de vuilnisplaats van de wereld
China krijgt haast met bestrijding luchtvervuiling
'Chinese steden ongeschikt om in te wonen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder