economie cultuur politiek RSS

China en India trekken troepen stukje terug

Chinese en Indiase troepen trekken zich terug uit een omstreden grensgebied in de Himalaya. Daarover hebben beide landen donderdag overeenstemming bereikt.

In de wandelgangen van de VN-top in New York hebben de Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi en zijn Indiase ambtsgenote Sushma Swaraj een akkoord bereikt. Militairen worden voor het einde van deze maand teruggetrokken uit omstreden gebied. "De slechte fase is voorbij", zei Swaraj.

De afgelopen weken was de spanning opgelopen in Ladakh, nadat Chinese genietroepen een weg hadden aangelegd in een gebied waarvan India vindt dat het tot zijn grondgebied behoort. Beide landen begonnen honderden soldaten naar het gebied te verplaatsen. De militaire opbouw vond plaatst terwijl in New Delhi een staatsbezoek van president Xi Jinping plaatshad. Hij wil met de Indiase premier Narendra Modi een nieuwe start maken om de economische verhoudingen te verbeteren.

 

Ruzie om terrein waar bijna niemand woont

China en India vochten in 1962 een kleine grensoorlog uit in het gebied. Sindsdien zijn al 17 gespreksronden gehouden om het grensconflict op te lossen. De grens tussen India en China is ongeveer 3.500 kilometer lang en loopt door hooggelegen, bergachtig gebied waar het in grote delen van het jaar zeer koud is en sneeuwval de toegang bemoeilijkt.

Er zijn vrijwel dagelijks kleine incidenten in het gebied, als soldaten patrouilleren of een tijdelijk kampement opslaan. Maar het is lange tijd geleden dat er een grote groepen militairen werden samengetrokken. India verzet zich tegen de aanleg van infrastructuur in het omstreden gebied, omdat dit China's claims zou kunnen versterken. Andersom heeft India de regels versoepeld om in de regio te bouwen, waardoor het mogelijk is gemaakt om daar wegen en kazernes aan te leggen. China protesteerde eerder tegen de aanleg van een observatiepost van het Indiase leger op een heuveltop.

vrijdag 26 september 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China investeert 20 miljard in India
Grensincident aan vooravond bezoek Xi aan India
India wil terugtrekking Chinese troepen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder