economie cultuur politiek RSS

Studentenprotest Hong Kong opgebroken

De politie van Hong Kong heeft zaterdag een plein voor het parlementsgebouw ontruimd dat door studenten werd bezet. Daarmee komt een einde aan een week van studentenprotest, maar het is een begin van een week vol aangekondigde demonstraties.

Om half elf vrijdagavond brak een groep studenten door de barrières die voor het plein waren opgetrokken. Daarbij raakten enkele beveiligers en politiemensen gewond. De politie probeerde met pepper spray de bestorming tegen te houden, maar kon niet voorkomen dat een groep bezit van het plein nam.

Hierbij werden 13 personen aangehouden, onder andere Joshua Wong, een 17-jarige jongen die zich heeft opgeworpen als het gezicht van de studentendemonstraties. De politie herstelde het cordon. Gedurende de nacht demonstreerden ongeveer duizend studenten aan de rand van het plein om de bezetters te ondersteunen.

 

Week van protest...

Zaterdagmiddag werd het plein ontruimd. Alle 61 bezetters lieten zich zonder weerstand arresteren. Hen wordt huisvredebreuk en het houden van een illegale demonstratie ten laste gelegd. Het plein voor het parlementsgebouw was een geliefde plek voor actievoerders, maar sinds juli is het niet meer toegestaan hier te demonstreren.

De hele week al staakten studenten aan universiteiten van Hong Kong om aandacht te vragen voor democratische hervormingen. Donderdag trok een groep van ongeveer tweeduizend studenten naar het huis van Hong Kongs hoogste bestuurder, CY Leung. De studenten zijn boos dat de chief executive weigert met studentenleiders te spreken. Ook dit keer liet hij zich niet zien.

Vrijdagmiddag sloten honderden middelbare scholieren zich bij de studenten aan.

 

...voorafgaand aan week van protest

Het studentenprotest is een opmaat voor nieuwe, grotere demonstraties in de komende week. Pro-democratieorganisaties willen op woensdag 1 oktober demonstreren in het hart van Hong Kong. Op National Day wordt de oprichting van de Volksrepubliek China gevierd; het is een verplichte vrije dag, ook in de speciale autonome regio Hong Kong.

Een van de organisaties, Occupy Central, heeft demonstranten opgeroepen voor twee of drie dagen proviand mee te nemen. Het lijkt er op dat zij zich opmaken voor een bezetting van het zakendistrict. Het bestuur van Hong Kong heeft nog steeds niet beslist over de demonstratievergunningen voor aanstaande woensdag. Wel werden na de bezetting van het plein voor het parlementsgebouw drie eerder afgegeven vergunningen voor pro--Beijing demonstraties op zondag weer ingetrokken.

 

Schijnverkiezingen

De emoties in Hong Kong lopen hoog op na de beslissing van de Chinese leiders over democratische hervormingen. Beijing heeft besloten dat de inwoners van Hong Kong in 2017 hun hoogste bestuurder mogen kiezen, maar dat een selectiecommissie bepaalt wie zich kandidaat mag stellen.

De pro-democratiebeweging gaat dat niet ver genoeg. Zij vinden dat ook vertegenwoordigers van politieke partijen of grote groepen burgers zich kandidaat mogen stellen.

UPDATE - Media in Hong Kong melden dat het zaterdagavond opnieuw onrustig is rond het parlementsgebouw.

UPDATE II - Occupy Central kondigt aan dat de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid zondag al begint. Duizenden in centrum Hong Kong aanwezig.

zaterdag 27 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing neemt beslissing over politieke hervormingen; pro-democratiebeweging Hong Kong wil protestactie
'Ruzie met Beijing zet vrijheid Hong Kong op het spel'
Organisatoren demonstratie Hong Kong gearresteerd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder