economie cultuur politiek RSS

'VS miskennen China's strijd tegen cybercrime'

De VS moeten stoppen China te beschuldigen van cyberspionage. De autoriteiten doen er juist veel aan om de VS te helpen om hackpogingen tegen te gaan, zegt Huang Chengqing, directeur van het Nationale Computer Netwerk Reactie Team CNCERT. 

Het CNCERT ontving in de eerste vier maanden van dit jaar 227 hulpverzoeken van buitenlandse autoriteiten betreffende hackpogingen vanuit China. Daarvan waren 32 verzoeken uit de VS. Volgens Huang werden de hulpverzoeken onmiddellijk opgevolgd en werden de conclusies met de VS gedeeld, op één geval na, waar volgens CNCERT geen bewijs voor Chinese bemoeienis werd geleverd.

"Maar daar hoor je de VS niet over. In plaats daarvan delen ze informatie met de pers over gevallen waar wij nooit om hulp zijn gevraagd. Sommige zaken hadden we misschien kunnen oplossen als ze ons om hulp hadden gevraagd. Wie weet?", aldus Huang in China Daily.

 

Geheime informatie

Begin mei publiceerde The Washington Post een verhaal dat via cyberspionage informatie over belangrijke Amerikaanse wapensystemen is gestolen. China zou de dader zijn. Huang zegt daarover: "Als het werkelijk zulke geheime informatie is die werd gestolen, waarom was die dan überhaupt via het internet bereikbaar?"

De VS hebben de afgelopen maanden meerdere keren gezegd dat China betrokken is bij cyberspionage. Volgens het Witte Huis zal het onderwerp hoog op de agenda staan als president Xi Jinping door zijn Amerikaanse ambtsgenoot op 7 en 8 juni in Californië ontvangen wordt. Het is dus niet geheel toevallig dat een staatskrant vandaag een gedetailleerd verhaal publiceert over China's inspanningen om grensoverschrijdende hackpogingen tegen te gaan.

 

China slachtoffer

Het CNCERT claimt dat China zelf regelmatig doelwit is van hackpogingen en dat een deel daarvan afkomstig is van Amerikaanse servers en IP-adressen. In de eerste vijf maanden van dit jaar zouden 13.408 hackpogingen vanuit het buitenland zijn ondernomen, waarvan ongeveer een kwart uit de VS. Er zijn in dezelfde periode 249 Chinese staatsorganisaties, waaronder ministeries en onderzoeksinstellingen, doelwit van hackpogingen om spyware te plaatsen; 54 daarvan waren uit de VS afkomstig. Toch wil Huang niet de regering van de VS daarvoor verantwoordelijk stellen: "Het is onmogelijk te beoordelen of de overheid van de VS deze hackpogingen heeft ondernomen of er anderzins bij betrokken is. Bovendien kunnen hackers eenvoudig hun identiteit en locatie maskeren."

woensdag 5 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Diplomatieke ruzie aan vooravond bezoek Xi aan Obama
'China kaapt gegevens spionnenhoofdkwartier'
Topontmoeting Xi en Obama in juni

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder