economie cultuur politiek RSS

China wilde Australische tv-reportage tegenhouden

De Chinese ambassade in Canberra heeft de Australische tv-zender ABC gevraagd een uitzending terug te trekken. De reportage over de Chinese anti-terreurmaatregelen in Xinjiang is dinsdagavond gewoon uitgezonden.

De dag nadat het tv-programma Foreign Correspondent opnames had gemaakt in Xinjiang, ontving de directie van ABC een brief van de Chinese ambassade in Canberra. In de brief stond dat de Chinese overheid zich zorgen maakte over de aard van het programma en werd verzocht de reportage niet uit te zenden.

Naar aanleiding van de brief nodigde ABC deze week twee ambassademedewerkers uit voor een gesprek met Michael Millett, het directielid dat verantwoordelijk is voor de communicatie van het tv-station. Daarin maakten de Chinezen volgens ABC een 'verkapt dreigement', door te zeggen dat uitzending van het programma grotere gevolgen zou hebben dan alleen een dispuut met de tv-zender. ABC heeft de reportage volgens planning dinsdagavond uitgezonden.

 

De uitzending bekijken kan hier.

woensdag 1 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'China bemoeit zich actief met media in het buitenland'
'Media moeten publieke opinie beter sturen'
Australiƫ onderzoekt Chinese spionage

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder