economie cultuur politiek RSS

Chinese groei doet voedselprijzen in de wereld stijgen

De vraag naar voedsel zal de komende jaren sneller groeien dan de productie, vooral door meer consumptie in China. De prijs van voedselproducten kan daardoor met wel 15 tot 40 procent toenemen, zeggen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de VN voedsel- en landbouworganisatie (FAO).

In 2022 zullen er 742 miljoen extra mensen in de wereld gevoed moeten worden. De onderzoekers denken dat de agrarische sector wel de groei van de wereldbevolking kan bijbenen, maar niet de toenemende consumptie als gevolg van groeiende welvaart in opkomende economieën. Met name de groei van China, met 1,3 miljard inwoners het grootste land ter wereld, is daar debet aan.

De OESO en de FAO denken dat de landbouwproductie tot en met 2022 met gemiddeld 1,5 procent per jaar zal toenemen. In de afgelopen tien jaar was dat nog een jaarlijkse groei van 2,1 procent. Die groei remt af als gevolg van een tekort aan geschikte landbouwgrond, toenemende schaarste aan water en stijgende prijzen voor energie en meststoffen.

 

Klimaatverandering

Het rapport waarschuwt verder voor toenemende risico's voor de oogst als gevolg van uitzonderlijke weersomstandigheden, zoals overvloedige regenval of juist droogte. In combinatie met lage voorraden zouden die kunnen leiden tot voedselprijzen die wel 40 procent stijgen. De onderzoekers adviseren dan ook risico's beter te managen, effectiever water en land te beheren en verspilling van voedsel tegen te gaan.

Het onderzoek verwacht dat China op zo'n beetje alles meer zal gaan consumeren, zoals graan, soja en varkensvlees. De onderzoekers verwachten wel dat China bij de productie van de belangrijkste landbouwgoederen zelfvoorzienend zal blijven. Voedselvoorziening is een strategisch belang voor de Chinese overheid, die de binnenlandse landbouw moderniseert en in toenemende mate staatsbedrijven stimuleert langdurige afnamecontracten in Afrika en Zuid-Amerika te sluiten.

 

Tip: wie meer wil weten over China's strategie om voedselzekerheid voor zijn bevolking te garanderen, moet dit interview op Radio 1 terugluisteren. Rudy Rabbinge, emeritus hoogleraar in Wageningen en internationale landbouwdeskundige, adviseert de Chinese regering over voedselvoorziening.

donderdag 6 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Het is officieel: water China is vervuild
Chinese mega-overname in VS
Chinezen gaan in Assen babymelkpoeder maken

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder