economie cultuur politiek RSS

Knokkelkoorts-epidemie in Zuid-China

Het zuiden van China kampt met een golf aan knokkelkoortgevallen. Het warme en natte weer zorgt ervoor dat er veel meer muggen zijn dan normaal.

Gezondheidsautoriteiten melden donderdag een totaal van 16.375 patiënten waarbij knokkelkoorts is vastgesteld. Vier van hen zijn overleden. Het is de ernstigste uitbraak in twintig jaar in China. Vorig jaar werden de ziekte nog geen 700 keer vastgesteld.

De meeste ziektegevallen zijn geteld in de provincie Guangdong; bijna 14.000 gevallen. Maar ook in Foshan en Shenzhen is de ziekte vastgesteld. De autoriteiten wijten de uitbraak aan het warme en natte weer, waardoor er vijf keer meer muggen zijn dan normaal in deze tijd van het jaar. De overheid adviseert burgers geen korte broeken of korte mouwen te dragen. Poeltjes met stilstaand water worden afgedekt, om te voorkomen dat muggen er eitjes leggen.

 

Wat is knokkelkoorts?

Knokkelkoorts is een besmettelijke tropische ziekte die wordt overgebracht door muggen. Patiënten die zijn geïnfecteerd met het denguevirus krijgen hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en vaak uitslag.

In een klein aantal gevallen kan de ziekte zich verergeren met inwendige bloedingen en extreem lage bloeddruk. Zeker bij kinderen kan de ziekte dan dodelijk zijn. Knokkelkoorts valt niet te behandelen en moet worden uitgezeten; doktoren beperken zich tot het bestrijden van symptomen.

vrijdag 3 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese stad afgesloten om pestuitbraak te voorkomen
Reuzenwespen doden 26 mensen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder