economie cultuur politiek RSS

Xi: 'nieuwe vorm van relatie VS en China'

De president van de Verenigde Staten, Barack Obama, en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping zijn het eens dat hun landen hun samenwerking moeten moderniseren. Er komt een bilaterale werkgroep over cybersecurity.

De twee grootste economieën ter wereld gaan beter samenwerken. Althans, dat zeggen hun leiders na de eerste dag van het staatsbezoek dat Xi aan de VS brengt. Minder onderlinge verwijten en conflicten maken deel uit van die hernieuwde samenwerking.

"Om de Chinese Droom te verwezenlijken, streven we naar economische voorspoed, vernieuwing en het welzijn van burgers. De Chinese droom draait vrede, ontwikkeling, samenwerking en wederzijds gunstige resultaten. Het lijkt op de Amerikaanse droom en de dromen die burgers van beide landen koesteren", aldus Xi vrijdag op een gezamenlijke persconferentie met Obama.

 

Consensus, consensus, consensus

Hij voegde er aan toe dat hij op belangrijke punten consensus had bereikt met Obama. Hij noemde expliciet dat China had toegezegd zijn economie meer open te stellen voor buitenlandse investeerders, een belangrijk bezwaar van de Amerikanen.

Op vragen van verslaggevers over cyberspionage, zei Xi dat beide landen een werkgroep instellen om het onderwerp verder te behandelen. Volgens Obama moeten beide landen bindende spelregels opstellen over cyber security.

Xi en de Chinese first lady Peng Liyuan brengen een tweedaags bezoek aan de VS. De gesprekken vinden in een informele setting plaats op het landgoed Sunnylands, Palm Springs, Californië.

zaterdag 8 juni 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Peng Liyuan

Gerelateerde onderwerpen:

Xi begint bezoek aan VS

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder