economie cultuur politiek RSS

Apec-landen steunen Chinees plan vrijhandelszone

De leiders van de 21 Apec-landen willen de mogelijkheid van een vrijhandelszone in de Pacific onderzoeken. Dat is een stok in het wiel van de VS, die een handelszone zonder China en Rusland wil.

De Apec gaat twee jaar de tijd nemen om de vorming van een vrijhandelszone te onderzoeken. Daartoe is dinsdag op de Apec-leidersconferentie besloten. De bij de handelsorganisatie aangesloten landen volgen daarmee een Chinees initiatief.

Het voorstel voorziet in een stappenplan om tot de vorming van een Free Trade Area of the Asia-Pacific (FTAAP) te komen. De Chinese president Xi Jinping noemde het akkoord op een persconferentie 'een historische stap'.

 

Gevolgen voor EU

Afhankelijk van de reikwijdte die de Apec-landen in de komende 24 maanden overeen weten te komen, heeft de vrijhandelszone ook gevolgen voor de Europese Unie. Bij de Apec zijn enkele van de grootste economieën ter wereld aangesloten: de VS, China, Japan, Rusland, Canada en Australië.

Maar het plan is vooral een tegenvaller voor de VS, die met elf landen al jaren onderhandelt over een Trans-Pacifische samenwerking. Die economische samenwerking sluit China en Rusland buiten. Het lijkt erop dat het Chinese plan om in twee jaar tot een gigantische vrijhandelszone te komen meer handen op elkaar krijgt, ook bij de landen die wel tot die TPP mogen toetreden.

 

ICT-akkoord

Toch kon de Amerikaanse delegatie een succes melden. Met China is overeenstemming bereikt over een handelsakkoord voor technologische producten. Beide landen gaan meer dan 200 importheffingen schrappen op computers, software, telecommunicatieapparatuur, medische apparaten en andere hightech producten. Het opent de weg om wereldwijd importbeperkingen op technologie af te bouwen; iets wat de Wereldhandelsorganisatie WTO al 17 jaar probeert te bewerkstelligen.

De VS en China kwamen bovendien overeen het verstrekken van visa voor elkaars burgers te vergemakkelijken. Later op dinsdag is er een bilaterale ontmoeting tussen Xi en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama. De VS zullen dan opnieuw het heikele onderwerp cybersecurity aan de orde stellen.

 

Jas-gate

Dinsdag eindigde in Beijing de tweedaagse Apec-leidersconferentie. Gastheer China liet zich van zijn beste kant zien, tot en met een 'milieuvriendelijk vuurwerk', zonder zware metalen en zwavel. Tijdens de conferentie werd bovendien besloten tot internationale samenwerking in de strijd tegen corruptie. Ook was er een korte, enigszins ongemakkelijke, maar lang verwachte ontmoeting tussen Xi en de Japanse premier Shinzo Abe om de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.

Een bijzonder moment deed zich voor toen de Russische president Vladimir Poetin maandag tijdens het avondprogramma zijn jas aanbood aan de Chinese presidentsvrouwe Peng Liyuan (foto). Het galante gebaar was live op televisie te zien, maar censors deden er vervolgens alles aan om alle videobeelden, foto's en commentaren van het Chinese internet te verwijderen.

dinsdag 11 november 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

IJzig welkom voor Japanse premier in China
Apec-landen gaan samenwerken tegen corruptie
Beijing krijgt metamorfose voor topconferentie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder