economie cultuur politiek RSS

Milieubureaus China hadden ambtenaren op loonlijst

Het ministerie van milieubescherming beschuldigt 31 certificeringsbureaus van bedrog. De verplichte milieu-evaluaties die vooraf gaan aan een bouwvergunning werden opgesteld door dezelfde ambtenaren die ze later moesten beoordelen.

De omstreden bureaus hadden in totaal 62 spookmedewerkers op de loonlijst staan. De medewerkers hoefden niets te doen om maandelijks salaris te krijgen, behalve hun handtekening zetten onder milieu-evaluaties die het bureau had opgesteld.

Het ministerie heeft ontdekt dat de spookmedewerkers vrijwel allemaal milieuambtenaren zijn bij lagere overheden. Het ministerie noemt het woord corruptie niet, maar er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om te begrijpen waarom juist de ambtenaren die de evaluaties moeten beoordelen bij de certificeringsbureaus op de loonlijst stonden.

 

Topje van de ijsberg

Van één bureau is de rating, de waardering die aan zijn rapportages worden toegekend, verlaagd. Zeven mogen voorlopig geen milieu-evaluaties meer doen en 23 worden gedwongen de poorten sluiten.

Het ministerie kwam in actie nadat een milieuorganisatie in maart het probleem aan de orde stelde. Het Chongqing Liangjiang vrijwilligerscentrum heeft in totaal 129 spookmedewerkers bij 53 verschillende bureaus geïdentificeerd. Omdat het onderzoek van de milieuclub zich tot de provincies Jiangsu en Hebei beperkte, vormen de 31 ontmaskerde bureaus waarschijnlijk het topje van de ijsberg, schrijft zakenkrant Caixin die donderdag over de kwestie publiceert. Het ministerie heeft aangekondigd dat het ook certificeringsbureaus in andere provincies gaat onderzoeken.

 

Bloeiende bedrijfstak

Sinds 2003 moet voordat lokale overheden over grotere bouwprojecten beslissen een evaluatie van de milieu-effecten worden opgesteld. Dit heeft geleid tot een bloeiende bedrijfstak van certificeringsbureaus. Milieuambtenaren moeten de rapporten, die door de projectontwikkelaar worden betaald, op hun waarde beoordelen.

Het is ambtenaren in China verboden om tegen betaling werkzaamheden voor derden te verrichten.

donderdag 13 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Arrestaties na dodelijke veldslag om bouwplaats
Brand was vuil spel projectontwikkelaar en ambtenaar
China vindt meer dan 160.000 spookambtenaren

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder