economie cultuur politiek RSS

Bende mensensmokkelaars opgerold

De politie heeft een groep van 31 criminelen aangehouden die Birmese vrouwen verkocht als bruid. Bij de actie zijn veertien slachtoffers bevrijd.

Autoriteiten kregen de bende in het vizier toen in augustus een vrouw een politieman aanklampte in een trein. Een man die met haar meereisde probeerde haar bij de agent weg te slepen. Daarop werd de man aangehouden.

De vrouw zei dat ze was ontvoerd uit Birma en onder dwang naar China was gebracht. Uit onderzoek bleek dat de aangehouden man deel uitmaakte van een netwerk die vrouwen en meisjes onder valse voorwendselen van huis weglokte en ze vervolgens in China voor 50.000 yuan (6.000 euro) als bruid verkocht. Van de veertien gevonden slachtoffers, zijn er vijf minderjarig.

 

Vrouwentekort

Vanwege de eenkindpolitiek hebben veel Chinese ouderparen liever een zoon dan een dochter. Er is daardoor in China een groot tekort aan huwbare vrouwen ontstaan. Er zijn miljoenen mannen die geen levenspartner kunnen vinden; zeker voor mannen die laag op de sociale ladder staan, zoals laagopgeleide boeren op het platteland.

Mensenhandelaren bieden Chinese vrouwen aan, maar halen ook bruiden uit naburige landen. Soms kopen ze dochters van hun ouders, soms worden ze ontvoerd.

dinsdag 25 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Politie redt 382 baby's bij actie tegen kinderhandel
Spaanse politie rolt bende slangenkoppen op
Elf arrestaties wegens handel dode bruiden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder