economie cultuur politiek RSS

'China bouwt aan netwerk marinesteunpunten'

'China bouwt aan netwerk marinesteunpunten'

De Chinese marine heeft het plan om een twintigtal steunpunten voor zijn marine te bouwen in Azië en Afrika. Dat meldt tenminste The Namibian.

China wil een steunpunt voor zijn marineschepen in Walvisbaai, een belangrijke havenstad van Namibië. Dat meldt de Namibische krant The Namibian deze week. Het steunpunt is onderdeel van een Chinees plan voor 19 van dergelijke havens in de wereld.

Het dagblad baseert zich op berichten op Chinese websites en het publiceert een kaart waarop in Chinese karakters de havens zijn aangegeven (foto). Het is echter onduidelijk welke websites The Namibian bedoelt.

 

Ontkenning vs bevestiging

Het Chinese ministerie van defensie verklaarde donderdag dat de berichtgeving van The Namibian 'inaccuraat', 'overdreven' en daarom 'zonder grond' is. Een woordvoerder wilde niet aangeven welke delen van het bericht niet kloppen.

De krant zelf citeert een woordvoerder van het Namibische ministerie van defensie, die zegt het plan te kennen. "We hebben er over gelezen. Ik geloof dat het op het hoogste niveau wordt besproken, maar dat is alles wat ik er nu over kan zeggen. Als een beslissing is genomen, zullen we er zorg voor dragen de natie te informeren", aldus luitenant-kolonel Monica Sheya.

 

Veel voor weinig

Het aantal steunpunten lijkt nogal veel in combinatie met de omvang van China's vloot en zijn huidige actieradius. China heeft weliswaar met bijna 500 schepen na de VS de één na grootste marine ter wereld, maar het leeuwendeel bestaat uit kleinere schepen om in de kustwateren te opereren.

Wel heeft China de ambitie om verder van huis te kunnen werken, om zo zijn belangen in de Oost- en Zuidchinese-Zeeën te verdedigen. Ook worden nieuwe investeringen gedaan in de zogenoemde blauwwatervloot om verder in de Pacific te kunnen opereren. Maar van een marine die in de hele wereld actief is, is -behoudens een enkel vlootbezoek of internationale oefening- voorlopig geen sprake.

 

De havens die in The Namibian worden genoemd zijn:

Chongjin (Noord-Korea)

Moresby (Papoea-Nieuw-Guinnea)

Sihanoukville (Cambodja)

Koh Lanta (Thailand)

Sittwe (Birma)

Dhaka (Bangladesh)

Gwadar (Pakistan)

Hambantota (Sri Lanka)

Malediven

Seychellen

Oman

Jemen

Djibouti

Mombasa (Kenia)

Dar es Salaam (Tanzania)

Mozambique

Walvisbaai (Namibië)

Luanda (Angola)

Lagos (Nigeria)

donderdag 27 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese marine oefent met Iran in Perzische Golf
'Defensie-uitgaven China hoger dan gedacht'
China publiceert vernieuwd militaire beleid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder