economie cultuur politiek RSS

Lange mars naar wereldkampioenschap is begonnen

Chinese scholen gaan voetbaltalenten in kaart brengen. Het is onderdeel van een groots plan van het ministerie van onderwijs om China naar de voetbaltop te stoten.

Op de dag dat de Fifa bekendmaakte dat China naar de 99ste plaats is gezakt op de wereldranglijst van beste voetballanden, presenteerde het Chinese onderwijsministerie juist een plan om het voetbal in de Volksrepubliek tot grote hoogte te brengen.

Voetbal wordt een verplicht onderdeel van de gymnastiekles. Er komen in drie jaar tijd 20.000 voetbalacademies, waar sport en leren worden gecombineerd. De overheid gaat duizenden voetbalinstructeurs opleiden. De overheid gaat voetbalcompetities tussen de scholen organiseren.

 

Rapportcijfer

Maar het meest opmerkelijke onderdeel van het plan is dat scholen de voetbalvaardigheden van alle leerlingen in kaart gaan brengen. Zo moeten vroegtijdig talentjes worden ontdekt die naar de voetbalacademies doorstromen.

Voetbal wordt dus een vak waar leerlingen een cijfer voor krijgen en dat meetelt bij hun eindbeoordeling. Dat is een belangrijke breuk met het Chinese onderwijsssysteem waar de nadruk ligt op het reproduceren van kennis. Wel waren er al speciale beurzen voor sporttalenten.

 

Schepje erbovenop

De stad Guangzhou gaat dat allemaal niet snel genoeg. Het bestuur van de zuidchinese stad droomt ervan de voetbalhoofdstad van China te worden. Scholen moeten ieder semester een trainingskamp organiseren.

Volgend jaar al moeten 25 voetbalscholen hun deuren openen; het jaar erna moet dat verdrievoudigen tot 75. De stad organiseert een voetbalcompetitie tussen 5.000 teams van 500 scholen.

 

Staatszaak

De matige prestaties van het nationale voetbalelftal zijn veel Chinezen een doorn in het oog. Voetbal is een staatszaak geworden nadat president Xi Jinping zei dat hij drie dromen had: dat China zich voor een WK zou kwalificeren, dat China een WK zou mogen organiseren en dat China ooit wereldkampioen zou worden.

De voetbalbond kondigde begin dit jaar een tienjarenplan aan om het niveau van de sport naar een hoger niveau te tillen. De prestaties van de ploeg Guangzhou Evergrande gelden als voorbeeld. Deze professioneel geleide club is al vier jaar kampioen van de Super League, maar boekte als enige Chinese vereniging ook internationaal succes door de Aziatische Champions League te winnen. De club werkt samen met Real Madrid bij het opleiden van jonge voetballers op een eigen voetbalschool, waar 20.000 talentjes rondlopen.

 

Mislukking

In de jaren '90 zette de overheid ongeveer 4.000 voetbalacademies op. Ondanks grote investeringen en de aanstelling van westerse trainers eindigde het project in een teleurstelling en na een paar jaar sloten de scholen weer.

vrijdag 28 november 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Guangzhou voor de vierde keer op rij kampioen
Tienjarenplan moet voetbal China uit het slop trekken
Fifa: 'China kan in 2030 WK voetbal organiseren'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder