economie cultuur politiek RSS

Creatieve sector moet verplicht naar het platteland

Artiesten, filmmakers en medewerkers van tv-stations worden voortaan eens per kwartaal naar het platteland gezonden. Het moet hen helpen 'een correcte kijk' op kunst te ontwikkelen.

Het staatsbureau voor pers, film, radio en tv gaat excursies organiseren naar de 'wortels van de samenleving'. Volgens staatspersbureau Xinhua vormen 'dorpen en mijnbouwgebieden' een prima locatie om 'veldstudie te verrichten en het leven te ervaren'.

De excursies zijn niet vrijblijvend, maar zijn verplicht voor een deel van de creatieve industrie, zoals artiesten, filmmakers en medewerkers van tv-programma's. Uit het artikel blijkt niet de duur van de studiereizen en hoe deze worden ingevuld. Maar Xinhua bericht wel dat onderdeel van het programma een 30 dagen durend bezoek bevat naar grensgebieden, regio's van etnische minderheden en plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de revolutie om daar 'te wonen en te werken'.

 

Waarschuwing

Het plan roept associaties op met de tijd van de culturele revolutie, toen de Chinese intelligentia (en politieke tegenstanders) gedwongen op het platteland te werk werd gesteld. Natuurlijk zijn er ook verschillen: er is geen sprake van langdurige verbanning en het gaat om een zeer specifieke groep.

Er is dan ook geen sprake van een afrekening met een groep (vermeende) klassevijanden. Maar er spreekt wel een waarschuwing uit aan het adres van opiniemakers om de partijlijn te volgen. Volgens het staatsbureau zullen de reizen makers helpen 'een correcte kijk' op kunst te ontwikkelen.

 

'Correcte visie'

De aankondiging volgt op een serie redes van president Xi Jinping over de creatieve sector. In oktober zei hij dat hij geen voorstander was van uitbundige moderne architectuur, die in zijn ogen geen 'moreel inspirerende kunst' vertegenwoordigt. Een week later sprak hij een omvangrijke groep kunstenaars, schrijvers en programmamakers toe over 'immorele kunst'.

Kunstuitingen moeten socialistische waarden uitdragen en niet 'de stank van geld'. Hun werk moet patriottisme als centraal thema hebben, zei Xi, en de 'correcte' visie op geschiedenis, nationaliteit en cultuur beschermen.

 

Troep

Het staatsbureau voor pers, film, radio en tv neemt de woorden van de president uitermate serieus. Directeur Cai Fuchao veegde vorige week al de vloer aan met het Chinese aanbod van boeken, films en tv-programma's, die hij als 'troep' kwalificeerde.

Hij kondigde toen al aan dat de Chinese overheid de verplichting heeft de creatieve sector te 'helpen'. "[De staat moet] vasthouden aan de correcte oriëntatie wat betreft politiek, waarden en gedrag en het verspreiden van basale, negatieve tendensen, materialisme en het aanbidden van geld tegengaan", schreef Cai in een opiniestuk in een partijblad. Eerder stuurde het staatsbureau alle journalisten al eens op een verplichte ideologische cursus 'marxistische journalistiek'.

dinsdag 2 december 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Meeste Chinese films en tv-programma's zijn troep'
'Media moeten publieke opinie beter sturen'
Verplicht lesje ideologie voor Chinese journalisten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder