economie cultuur politiek RSS

Honderden Oeigoeren vechten mee met IS

Ongeveer 300 personen met de Chinese nationaliteit hebben zich aangesloten bij de Islamitische Staat. Volgens Global Times gaat het om uitgeweken Oeigoeren die via Turkije naar Syrië en Irak zijn gereisd.

Zo'n 300 religieus gemotiveerde extremisten uit Xinjiang hebben zich aangesloten bij de gewelddadige strijd in het Midden-Oosten. Dat meldt partijtabloid Global Times maandag. De krant baseert zich op bronnen bij veiligheidsdiensten in Irak, Syrië en Libanon.

Volgens Global Times gaat het om Oeigoeren die deel uitmaken of sympathiseren met de Oost-Turkestan Islamitische Beweging, die een onafhankelijke staat in de autonome regio Xinjiang nastreeft. Zij zouden via Turkije naar het slagveld reizen.

 

Terrorismedreiging

De Oost-Turkestan Islamitische Beweging heeft verschillende aanslagen in China opgeëist. De Chinese overheid is bang dat op het slagveld geharde IS-strijders op enig moment terugkeren naar Xinjiang om daar aanslagen te plegen.

IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi noemde in juli China in een speech. "Moslimrechten worden met geweld geschonden in China, India en Palestina. [...] Jullie broeders over de hele wereld wachten op jullie redding en verwachten jullie brigades."

 

Opvang

Global Times noemt niet voor niets de betrokkenheid van Turkije. De Chinese overheid is boos op de Turkse regering omdat die zich sterk maakt voor de opvang van uitgeweken Oeigoeren.

Turkije riep onlangs de Thaise regering op om een groep van 100 Oeigoeren die door mensensmokkelaars over de grens zijn gesmokkeld, niet naar China terug te sturen (foto). Turkije verklaarde zich bereid de groep op te nemen, tot woede van Beijing, dat bang is dat zich onder de groep militanten bevinden.

maandag 15 december 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Terroristenleider zweert wraak op China
Irak arresteert Chinese IS-strijder
China wil in Thailand aangetroffen Oeigoeren terug

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder