economie cultuur politiek RSS

China gaat grondvervuiling onderzoeken

Lange tijd waren gegevens over grondvervuiling een staatsgeheim, maar onrust over vervuild voedsel leidt eindelijk tot actie. De overheid gaat landbouwgrond structureel onderzoeken.

Het Ministerie van Land en Grondstoffen en de Geologische Dienst gaan door het hele land grondmonsters nemen om te controleren op de aanwezigheid van zware metalen. Het onderzoek volgt op grote maatschappelijke onrust nadat partijen rijst uit de provincie Hunan met cadmium bleken te zijn vervuild.

Opmerkelijk is dat de onderzoekers de grondmonsters gaan vergelijken met gegevens die sinds 1994 zijn verzameld door milieuactivisten en wetenschappers. Die hebben op verschillende plekken de aanwezigheid in de grond van cadmium, kwik, lood en arseen aangetoond, vooral in de delta van de Yangtserivier. Dat is niet alleen het industriële hart van China, maar ook het gebied waar de helft van al het graan wordt verbouwd.

 

Staatsgeheim

Milieuactivisten en wetenschappers dringen al langer aan op een natonaal onderzoek naar grondvervuiling, net zoals de kwaliteit van lucht en water in China wordt gecontroleerd. Als zij gegevens over vervuiling opvroegen, werden verzoeken afgewimpeld omdat die resultaten het stempel staatsgeheim hadden gekregen.

Maar nu brengt het Ministerie van Land en Grondstoffen toch cijfers naar buiten waaruit indirect de mate van grondvervuiling kan worden afgeleid: uit kwaliteitsonderzoek naar rijst zou in 2010 zijn gebleken dat 20 procent van alle rijstvelden met zware metalen is vervuild. In 11 van de 32 provincies is rijst met cadmium aangetroffen. Dat betekent dus dat de autoriteiten al drie jaar weten van de cadmiumverontreinigde rijst waarover dit jaar zoveel ophef is ontstaan.

donderdag 13 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Het is officieel: water China is vervuild
China krijgt haast met bestrijding luchtvervuiling
'Chinese steden ongeschikt om in te wonen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder