economie cultuur politiek RSS

Opnieuw 2 doden vogelgriep

Opnieuw 2 doden vogelgriep

Aan de gevolgen van de uitbraak van het H7N9-virus zijn nog twee Chinezen overleden. Daarmee komt het totale dodental woensdagochtend op negen.

Het gaat om patiënten in de provincies Anhui en Jiangsu, beiden in het oosten van China. Ook melden autoriteiten vier nieuwe gevallen van menselijke besmetting met het H7N9-virus.

De cijfers komen uit een dagelijkse update van de Nationale Gezondheids en Family Planning commissie. China lijkt een zekere mate van openheid te betrachten bij deze gevaarlijke griepvariant. In 2002, bij de uitbraak van het H5N1-virus, ook wel bekend als Sars, werd de uitbraak lange tijd stil gehouden en later gebagatelliseerd. Uiteindelijk kostte deze uitbraak honderden mensen het leven.

Er is geen bewijs gevonden dat de ziekte ook tussen mensen overdraagbaar is, maar de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO meldt dat er in twee gevallen meer mensen uit één gezin zijn besmet.

 

Wat is vogelgriep?

Het gaat om een variant van de griepvirussen die wij als mensen maar al te goed kennen: influenza A. Vogels worden er suf van,krijgen tranende ogen, opgezette kelen en vaak verkleurt de kam. Het virus is variabel; door celdeling treden mutaties op met nieuwe eigenschappen, waardoor nieuwe griepvarianten ontstaan. Sommige varianten zijn veel heftiger dan andere. Omdat het vogelgriepvirus lijkt op dat van mensen, is het soms overdraagbaar op andere zoogdieren. Sommige varianten zijn zo gevaarlijk dat mensen er aan kunnen overlijden (door griep in combinatie met longontsteking). Wetenschappers vrezen voor varianten die op hun beurt ook weer van mens op mens overdraagbaar zijn. Dan kan een epidemie van vogelgriep ontstaan.

Die griepvarianten kennen twee elementen waaraan ze hun naam ontlenen: hemagglutinine (H) en neuraminidase (N). De naam van de griep wordt ontleend door de  bekende varianten van deze elementen door te nummeren. H1N1 was de beruchte Spaanse Griep van 1918, waardoor er meer dan 20 miljoen mensen kwamen te overlijden. Andere grote uitbraken zijn H2N2, de Aziatische griep van 1957, waardoor minstens een miljoen doden waren te betreuren. H3N2 uit 1968 is de Hong Kong-griep waaraan 750.000 mensen wereldwijd stierven.

woensdag 10 april 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Zorgen om vogelgriep-doden
'Geen mens-tot-mens besmetting vogelgriep'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder