economie cultuur politiek RSS

Nederlandse afvalverwerker in Chinese handen

Een consortium onder leiding van Cheung Kong Infrastructure neemt AVR, de grootste Nederlandse afvalverwerker, over. Met de overname is 943,7 miljoen euro gemoeid. 

AVR exploiteert twee enorme afvalverwerkingsinstallaties in Rotterdam en Duiven (bij Arnhem). Bij het verbranden van afval wordt stroom opgewekt, warmte voor stadsverwarming en in Rotterdam ook industriële stoom. AVR verwerkt jaarlijks 1,8 miljoen ton afval. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van 256 miljoen euro en maakte het 108 miljoen winst.

AVR en de Van Gansewinkel Groep fuseerden in 2007. Het nieuwe bedrijf verkoopt nu zijn energie-voor-afval-afdeling en concentreert zich op verzamelen van afval en recycling.

 

Rijkste man van Azië breidt Nederlands bezit uit

Cheung Kong Infrastructure is een in Hong Kong gevestigd bedrijf gespecialiseerd in de exploitatie van infrastructuur (energie, water, transport, afval). Behalve in Hong Kong en het vasteland van China is Cheung Kong ook actief in Nieuw-Zeeland, Australië, de Filipijnen, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Cheung Kong is het bedrijf van Chinese miljardair Li Ka-shing. De 85-jarige Li is volgens zakenblad Forbes de meest vermogende man van Azië. Tot zijn zakenimperium behoort ook Hutchison Whampoa, dat in Nederland de belangrijkste kruideniersketens en de containerterminal ECT bezit.

 

Goedkeuring

De overname moet nog worden goedgekeurd door Nederlandse en Europese mededingingsautoriteiten. Van Gansewinkel verwacht dat de overname in het derde kwartaal van 2013 kan worden afgerond.

In mei bezocht een Nederlandse handelsdelegatie onder leiding van Lilianne Ploumen, de minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, Hong Kong en China. Belangrijk speerpunt was toen Nederlandse energie-uit-afval technologie. Hong Kong moet bijna al zijn afval exporteren. China genereert ook veel afval dat vrijwel allemaal wordt gedumpt. 

maandag 17 juni 2013

Gerelateerde personen:

Li Ka-shing

Gerelateerde onderwerpen:

Guiyu: de vuilnisplaats van de wereld

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder