economie cultuur politiek RSS

Reclamecampagne Alibaba gericht op homoseksuelen

Reclamecampagne Alibaba gericht op homoseksuelen

De Chinese internetgigant Alibaba richt zich met Valentijnsdag expliciet op de markt van homo's en lesbiennes. In een wedstrijd maken tien koppels kans op een gratis reis naar Californië.

We Do, zo heet de campagne van Alibaba's online consumentenmarktplaats Taobao ter gelegenheid van Valentijnsdag. Deze week kan het Chinese publiek online zijn stem uitbrengen op twintig homoseksuele koppels.

In korte filmpjes van een minuut presenteren zij zichzelf op de actiesite. De tien met de meeste stemmen gaan gratis op vakantie naar Californië, een van de Amerikaanse staten waar het homohuwelijk is toegestaan. Taobao werkt voor de actie samen met Blued, een populaire datingapp voor homoseksuele mannen in China.

 

Ongemakkelijk

In de filmpjes is te zien hoe zij zich schuchter presenteren, soms zichtbaar ongemakkelijk om voor de camera over hun liefde te spreken. Homoseksualiteit is al sinds 1997 niet meer strafbaar in China en werd in 2001 geschrapt van de lijst met (behandelbare) psychische ziekten. Maar niet iedereen in China is comfortabel met het idee van relaties tussen personen van hetzelfde geslacht. Veel homo's houden hun voorkeur en hun relatie voor alle zekerheid geheim voor familie of collega's.

Het is dan ook bepaald niet gebruikelijk dat Chinese bedrijven zich expliciet op deze markt richten. Taobao zegt in een verklaring dat het hoopt dat de actie 'bewustzijn, respect en begrip' creëert.

 

Commercie

En natuurlijk wil Taobao gewoon spulletjes verkopen. De actie wordt gesponsord door een producent van beddengoed. Ook biedt Taobao speciale reizen aan naar landen die het homohuwelijk kennen, onder meer Nederland.

Mochten Chinese homoseksuele stelletjes de Valentijnsreizen te baat nemen om daar te trouwen, dan wacht hen een koude kermis bij thuiskomt: de Chinese overheid erkent geen homohuwelijk in het buitenland gesloten.

 

Meer weten over de positie van homoseksuelen in China? Lees dan het achtergrondenartikel dat ik eerder voor China2025 schreef.

donderdag 12 februari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Wereldomroep werkt samen met Chinese homo-app
Ruimdenkende grootmoeder pleit voor homohuwelijk
Te koop op Taobao: tweedehands euro's

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder