economie cultuur politiek RSS

Oud-minister voor rechter wegens corruptie

De voormalige minister van Spoorwegen, Liu Zhijun, wordt vervolgd wegens corruptie en machtsmisbruik. Hij wordt er van verdacht zijn positie te hebben misbruikt om anderen te begunstigen en daarvoor steekpenningen te hebben ontvangen.

In februari 2011 werd hij al uit zijn functie gezet, nadat de communistische partij een onderzoek tegen hem was gestart. In mei 2012 werden de resultaten van dat onderzoek gepresenteerd. Liu zou steekpenningen hebben ontvangen van de Beijing Boyou Investment Management Corporation en in ruil daarvoor het bedrijf hebben bevoordeeld. Liu werd toen ook geschorst als partijlid.

Nu komt het dus ook tot een rechtszaak in Beijing. Liu was al sinds 1996 bestuurder van de spoorwegen, eerst als vice-minister. Hij was verantwoordelijk voor de aanleg van het netwerk van hogesnelheidstreinen in China. Mogelijk is hij onder het vergrootglas van zijn partij komen te liggen na het ongeluk met een hogesnelheidstrein in juli 2011, waarbij 40 mensen werden gedood en 172 gewond raakten. Het leidde tot een storm van kritiek op de nationale spoorwegen, die onbetrouwbaar, slecht geleid en corrupt zou zijn. Ook zou men het niet zo nauw nemen met de veiligheid, bij de razendsnelle en peperdure aanleg van het netwerk. De spoorwegen zuchten onder een enorme schuldenlast als gevolg van de investeringen in flitstreinen.

woensdag 10 april 2013

Gerelateerde personen:

Liu Zhijun


Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder