economie cultuur politiek RSS

China ontstemt door bezoek Modi aan grensregio

China heeft een diplomatiek protest ingediend vanwege een bezoek van de Indiase premier Narendra Modi aan een grensregio waarvan beide landen claimen dat die tot hun grondgebied behoort. Modi beloofde de bewoners nieuwe investeringen. 

Premier Modi opende afgelopen vrijdag een spoorlijn en een waterkrachtcentrale in de regio die India Arunachal Pradesh noemt. "Ik beloof u dat u in de komende vijf jaar meer ontwikkeling zult zien dan in de afgelopen 28 jaar", zei Modi ten overstaan van een enthousiaste menigte.

China reageerde minder enthousiast. Het ministerie van buitenlandse zaken ontbood de Indiase premier in Beijing en liet hem weten dat het bezoek van de premier 'niet bijdraagt aan het ontwikkelen van de bilaterale relaties'.

 

Grensconflict

China beschouwt Arunachal Pradesh als een Chinese regio, Zuid-Tibet genaamd. "De vasthoudendheid van India om in het gebied activiteiten te ontwikkelen, is een inbreuk op China's soevereiniteit en belangen, vergroot het grensconflict en is in strijd met de afspraken over de oplossing van het grensconflict", liet het ministerie in een verklaring weten.

China en India zijn het al lang oneens over de grens tussen beide landen. In 1962 werd nog een korte, felle grensoorlog gevoerd in Arunachal Pradesh. Sindsdien is er een status quo, maar militairen uit beide landen voeren regelmatig plaagstootjes uit. India heeft echter aangegeven dat het investeringen in het omstreden gebied wil doen en de infrastructuur wil verbeteren.

 

Wantrouwen regeert

China en India hebben een economisch en politiek belang bij een goede relatie. Maar van oudsher bekijken beide landen elkaar met wantrouwen. China is verbolgen dat India onderdak biedt aan de Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap. India op zijn beurt vermoedt vuil spel in de innige band tussen China en aartsrivaal Pakistan en bekijkt Chinese investeringen rond de Indische Oceaan met wantrouwen.

In september vorig jaar leken beide landen elkaar de hand te reiken. President Xi Jinping bezocht India. Om een persoonlijke relatie te ontwikkelen had Modi zijn Chinese gast uitgenodigd in Gujarat, de staat waar hij vandaan komt en politiek carrière maakte (foto). Maar een grensincident verpeste bij voorbaat de stemming en toen China een pakket van 'slecht' 20 miljard dollar aan investeringen aanbood, werd dat in India als teleurstellend ervaren. Een maand eerder tekende Japan een pakket contracten ter waarde van 35 miljard dollar met India.

 

Meer lezen over de interessante relatie tussen de twee Aziatische tijgers India en China? Lees dan mijn column die ik voor Elsevier schreef.

dinsdag 24 februari 2015

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China en India trekken troepen stukje terug
China investeert 20 miljard in India
China stelt wantrouwig India gerust

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder