economie cultuur politiek RSS

Celstraf voor burgerspionnen

Twee Chinese mannen zijn veroordeeld tot gevangenisstraf wegens het spioneren voor een buitenlandse mogendheid. Hun opdrachtgever is een oude bekende: een man die zich voordeed als redacteur van een defensiewebsite.

Volgens een krant en tv-station in Dalian zijn in die stad onlangs twee mannen veroordeeld wegens spionage. Ze zouden militaire informatie hebben verzameld in opdracht van een buitenlander die zich voordeed als journalist. Hij betaalde hen om foto's te nemen van militaire objecten en deze via het internet aan hem door te spelen.

Het gaat om Han en Zhang. De 30-jarige Han kreeg acht jaar cel wegens spionage. Hij zou in totaal 90.000 yuan (12.600 euro) hebben ontvangen voor zijn heimelijke werk. Han werd via WeChat benaderd nadat hij een bericht had geplaatst dat hij werk zocht. Zijn contactpersoon instrueerde hem een baan te zoeken bij een bedrijf dat werk verricht op militaire bases. Ook reisde hij naar een defensiebeurs in Dalian. Daar werd Han aangehouden. Volgens de autoriteiten werd de spion al enige tijd door de Chinese veiligheidsdienst in de gaten gehouden.

 

Staatsgeheimen

Zhang (23) werd ook via een online chatdienst benaderd. En evenals Han kreeg hij de suggestie om een baan te zoeken bij een militair project. Onder die dekmantel maakte hij honderden foto's van militaire objecten, vooral van China's vliegdekschip Liaoning. Zhang verdiende daarmee 50.000 yuan (7.000 euro). Hij werd tot zes jaar cel veroordeeld.

Het verzamelen, voorhanden hebben en openbaren van staatsgeheimen is een zwaar vergrijp in China. Gezien de relatief lichte straffen die Han en Zhang kregen, lijkt het om kleine vissen te gaan. Onduidelijk is welke nationaliteit hun opdrachtgever heeft en of deze vanuit het buitenland of binnen China werkt.

 

Overeenkomsten

Hun zaak vertoont veel overeenkomsten met eerdere spionagezaken in China. In november maakte staatsomroep CCTV bekend dat enkele maanden eerder een man was aangehouden die foto's maakte van de marinebasis in Qingdao. Hij was via internet geworven door een man die zich voordeed als hoofdredacteur van een defensiewebsite.

In augustus werd een student luchtvaartkunde aangehouden wegens spionage. Ook hij verzamelde militaire informatie voor een buitenlander die hem had benaderd nadat hij op een website had geschreven dat hij een bijverdienste zocht. En in mei stond een man voor de rechter die via sociale media in contact was gekomen met een buitenlandse spion. Volgens de aanklager was hij één van in totaal 52 Chinezen die werkten voor een buitenlandse spion die zichzelf Feige noemde. Het lijkt erop dat Chinese autoriteiten af en toe een spionagezaak openbaren om burgers te waarschuwen zich niet met het verzamelen van militaire informatie in te laten.

woensdag 11 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China houdt opnieuw burgerspion aan
Arrestatie student wegens spionage
China rolt buitenlands spionagenetwerk op

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder