economie cultuur politiek RSS

Chinese censors laten even de tanden zien

De websites van het internationale persbureau Reuters zijn vrijdag plotseling onbereikbaar vanuit China. De blokkade komt op een moment dat een belangrijke sluiproutes langs de Great Firewall al dagenlang wordt bestookt met cyberaanvallen.

Zowel de Engelstalige als Chineestalige sites van Reuters zijn sinds vrijdagochtend niet meer te raadplegen vanuit China. Het lijkt er op dat Chinese censors de Reuters-sites blokkeren. De Chinese toezichthouder op het internet reageerde vrijdag niet op vragen van verschillende persbureaus.

Reuters zelf hoopt dat de blokkade snel wordt opgeheven. "Reuters is toegewijd om eerlijke en accurate journalistiek te bedrijven. We erkennen het grote belang van berichtgeving over China voor onze klanten en hopen dan ook dat de toegang tot onze sites snel zal worden hersteld", liet Reuters vrijdag weten.

 

Waarom weet niemand

Reuters-sites zijn in het verleden wel vaker voor kortere tijd in China geblokkeerd geweest. Dit keer is onduidelijk wat de motivatie van de Chinese censors is geweest; Reuters heeft de afgelopen dagen geen grote verhalen gepubliceerd die als politiek gevoelig kunnen worden aangemerkt.

De websites van de New York Times, Wall Street Journal en persbureau Bloomberg zijn al langere tijd ontoegankelijk vanuit China.

 

Sluiproute afgesloten

Ondertussen luidt Greatfire.org de noodklok over een cyberaanval die nu al vier dagen duurt. Vanaf dinsdag heeft de site te maken met een zogeheten ddos-aanval. De server van de organisatie raakt verstopt door 2,6 miljard contactverzoeken per uur! De extra bandbreedte die nodig is om het aanbod dat 2.500 keer groter is dan normaal te verwerken, kost de non-profitorganisatie 30.000 dollar per dag.

Greatfire.org helpt internetblokkades te ontwijken, door spiegels, duplicaatpagina's, van in China geblokkeerde sites te maken en deze onder te brengen op computerservers die ook door grote bedrijven als Amazon en Microsoft worden gebruikt. Op die manier kunnen Chinese censors deze informatie niet filteren zonder ook de diensten van die grote bedrijven blokkeren.

 

Publiciteit

Greatfire.org is in 2011 opgericht. In 2013 werden de spiegelsites geïntroduceerd die het Chinese internetgebruikers mogelijk maakt in hun land geblokkeerde informatie toch te bekijken. Het gaat om sites als Google, Deutsche Welle en Boxun. Volgens Greatfire.org is de aanval zo groot, dat die eigenlijk alleen door een overheid kan zijn geïnitieerd.

De Chinese overheid noemt Greatfire.org een anti-Chinese organisatie. De cyberaanval begon de dag nadat Wall Street Journal een groot verhaal publiceerde over het doel en de methode van Greatfire.org. Begin dit jaar werd door de Chinese internettoezichthouder een ander gat in de Great Firewall gedicht; toen werden zogeheten VPN-diensten geblokkeerd.

vrijdag 20 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Westerse bedrijven negatiever over internetcensuur
China zet mes in 'vulgaire internetcultuur'
China telt nu 632 miljoen internetgebruikers

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder