economie cultuur politiek RSS

Nervositeit op Chinese markten

Dubbel slecht economisch nieuws in China maakt financiële markten nerveus. Een gerucht over betalingsproblemen van de Bank of China leidde zelfs even tot paniek.

Donderdag verraste zakenbank HSBC met tegenvallende cijfers over China's industriële activiteit. De inkoopmanagersindex van HSBC zakte deze maand van 49,2 naar 48,3. Een cijfer lager dan 50 duidt op krimp van de industrie.

De orderportefeuille daalde deze maand naar het laagste niveau in negen maanden tijd. Chinese fabrieken zien de vraag vanuit het buitenland afnemen door de economische crisis in Europa en de Verenigde Staten en ook de groei van de binnenlandse vraag zwakt af, aldus HSBC.

 

Onderling wantrouwen

Tegelijkertijd steeg de interbankaire rente donderdag naar recordhoogte. Een hoge vergoeding die banken onderling rekenen wijst op een tekort aan geld en/of wantrouwen in elkaars liquiditeit. Financiële experts wijzen op terughoudendheid van China's centrale bank om extra geld in het monetaire systeem te pompen. De Volksbank van China (en de beleidsmakers in Beijing) proberen de stroom kredieten te temperen, na waarschuwingen dat China dreigt te bezwijken aan zijn schuldenlast. Volgens de Zwitserse bank UBS zijn de totale schulden in China (overheden, bedrijven en particulieren) twee keer zo groot als het bruto nationaal product.

De aandelenmarkten reageren nerveus op zoveel slecht nieuws tegelijk. De Shanghai Composite Index verloor 2,77 procent. De SCI is deze maand al 9,4 gedaald en verloor 14 procent sinds het hoogste punt op 6 februari. Ook de Shenzhen Component Index (-3,25 procent) en de Hang Seng China Enterprises Index in Hong Kong (-3,33 procent) moesten inleveren. Met name de financials zijn de klos, zoals Ping An Bank (-6,2 procent) en Shanghai Pudong Development Bank (-5,3 procent). Ook elders in Azië dalen de beurzen als gevolg van financiële onrust in de grootste regionale economie.

 

Paniekgolf

Onder die omstandigheden kon een berichtje op internet over de Bank Of China tot een paniekgolf leiden. Volgens het bericht kon de grootste commerciële bank donderdagmiddag tijdelijk geen betalingen meer uitvoeren wegens een gebrek aan liquiditeiten. Het bericht werden onmiddellijk ontkend en BOC dreigt met rechtszaken tegen iedereen die de bank met geruchten schaadt.

Om rust te creëren heeft de centrale bank in de nacht van donderdag op vrijdag alsnog 50 miljard yuan extra geld beschikbaar gesteld (6 miljard euro). Tegen zijn eigen voornemen in, maar om erger te voorkomen.

vrijdag 21 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Centrale Bank waarschuwt voor slechte leningen
IMF verwacht lagere groei China
'Overheid moet zich minder met economie bemoeien'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder