economie cultuur politiek RSS

Ook straatdansers moeten in de pas lopen

De Chinese overheid heeft muziek en choreografieën laten ontwikkelen voor straatdansers. De nieuwe dansen moeten vooral eenheid en positiviteit uitstralen.

Groepen burgers die op eigen houtje plezier maken, dat kan natuurlijk niet zomaar. Het ministerie van cultuur en de staatsadministratie voor sport hebben een team van experts aan het werk gezet om twaalf liedjes en bijbehorende danspasjes te maken waarop China voortaan moet zwieren en zwaaien. Soms zijn daarvoor populaire liedjes als uitgangspunt genomen, zoals het bekende Kleine Appel en China is Prachtig.

Volgens de website van het ministerie zijn de choreografieën ontwikkeld aan de hand van vijf principes: “De bewegingen moeten simpel zijn; voldoende fitheidstraining voor iedere leeftijdsgroep; de muziek moet geschikt zijn voor iedereen; de dans moet positieve energie uitstralen en iedere dansbeweging moet met een paar keer oefenen te leren zijn."

 

Koppige damas

Staatspersbureau Xinhua meldt optimistisch dat voortaan overal dezelfde dansjes zullen worden uitgevoerd. "Vanaf nu zal het niet verschillen van buurt tot buurt, maar wordt straatdansen een nationale gemeenschappelijke, wetenschappelijk onderbouwde nieuwe activiteit die positieve energie aan het volk zal geven", aldus Xinhua.

Maar het is maar zeer de vraag of de dansers de staats-choreografieën gaan overnemen. De lieve dansende damas hebben een reputatie koppig te zijn. De beheerder van een park in Qingyuan verzuchtte vorig jaar: "Ik kan wel regels stellen of een schema maken, maar deze vrouwen luisteren toch niet naar me." En in Shanghai werd de politie ingezet om de heropening van het Luxunpark in goede banen te leiden; verschillende dansgroepen maakten zich op om de beste plekken in het park te veroveren.

 

Gratis vermaak

Iedere avond komen veelal middelbare vrouwen samen op pleintjes en in parken om samen te dansen. De straatdansen zijn een eindeloze bron van (gratis) vermaak, een prima manier om fit te blijven en goed voor de sociale contacten. Naar schatting 100 miljoen Chinezen dansen regelmatig met elkaar op straat. Toeristen blijven verrast kijken naar deze folklore en doen schuchter een dansje mee.

De omwonenden van deze pleintjes en parken zijn vaak minder blij met de straatdansers. Zij klagen over de luide muziek die avond aan avond voor hun deur klinkt. Regelmatig leidt dat tot ruzie, in een enkel geval tot handgemeen. Er zijn zoveel groepen die willen dansen, dat er een tekort aan geschikte plekken is. Ook dit leidt tot spanningen tussen groepen dansers onderling.

 

Begeleiding en steun

Volgens het ministerie van sport wordt er ook gekeken naar regels op het gebied van 'begeleiding, steun en standaardisatie van straatdansen, die tegemoet komen aan de wensen van de omwonenden'.

Met andere woorden: de Chinese staat is nog niet klaar met de straatdansers.

UPDATE - Het ministerie van sport heeft woensdag gereageerd op lacherige reacties op het Chinese internet. Volgens de verklaring is het niet de bedoeling dat dansgroepen zich voortaan beperken tot de 12 nieuwe choreografieën. Het was alleen de bedoeling 'wetenschappelijk onderbouwde dansoefeningen' als extra alternatief aan te bieden.

 

Alvast een dansje wagen? Kijk dan naar deze instructievideo.

woensdag 25 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Shanghai maakt zich op voor slag om Luxunpark
Gericht geluid moet overlast dansers terugdringen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder