economie cultuur politiek RSS

Premier Rutte omarmt China

Premier Rutte omarmt China

Nederland heeft besloten deel te nemen aan de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank. Premier Mark Rutte meldde dat zaterdag aan de Chinese president Xi Jinping.

Het Nederlands kabinet geeft groen licht voor deelname aan de door China opgezette AIIB. Later zal worden besloten hoeveel geld ons land in de nieuwe bank inlegt. Premier Rutte, die momenteel een conferentie in Hainan bijwoont, heeft die boodschap zaterdagochtend persoonlijk overgebracht aan president Xi.

"Ik, en mijn collega's in het kabinet, komen tot de conclusie dat Nederland wil toetreden tot deze investeringsbank in Azië. [...] De AIIB is goed voor Azië, en dat is goed voor Nederland", verklaarde de MP na afloop van zijn onderhoud met Xi. "Er is momenteel een groot tekort aan financiering voor infrastructuur in Azië. Een investeringsbank als de AIIB kan tegemoet komen aan deze vraag. Nederland heeft veel expertise op dit terrein."

 

Samenwerking

In een brief aan de Tweede Kamer, die vlak voor Ruttes ontmoeting met Xi werd verstuurd, zegt het kabinet dat Nederland deelneemt aan de oprichtingsvergadering van de AIIB, die zondag in Almaty, Kazachstan, begint. Als de onderhandelingen in juni zijn afgegerond, zal het kabinet een beslissing nemen of Nederland definitief toetreedt. Dan zal ook een besluit worden genomen over de Nederlandse kapitaalstorting en garantiekapitaal.

Bij de oprichtingsonderhandelingen zet Nederland in op garanties voor de kwaliteit en transparantie van het bestuur van de bank, het naleven van internationale standaarden voor financiële instellingen, maar ook -en dat is nieuw- dat de AIIB zal samenwerken met bestaande instellingen als de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank.

 

Staatsbezoek

Over de inhoud van het onderhoud tussen de minister-president en president Xi zijn verder geen mededelingen gedaan. Wel zei Rutte dat het de bedoeling is dat het koninklijk paar naar China reist voor een officieel staatsbezoek, maar zei niet of dat al in september is, als China het einde van Tweede Wereldoorlog 70 jaar geleden groot zal herdenken. Ook in vooralsnog onduidelijk of Xi Nederland heeft uitgenodigd militairen af te vaardigen voor een 'vredesparade' bij die herdenking.

Interessant is ook of de uitlevering van uitgeweken Chinese corrupte partijleden aan de orde is geweest. De premier leek daar deze week op te hinten toen hij zelf met de 'uitstekende juridische samenwerking' op de proppen kwam.

 

Meest gezocht

Hoog op China's verlanglijstje staat de uitlevering van Yang Xiuzhu, die in Nederland verblijft. Zij schopte het tot vice-burgemeester van Wenzhou, maar nam in 2005 de wijk naar Nederland toen de grond haar te heet onder de voeten werd.

Ze staat zesde op een lijst met meest gezochte 'vossen', van corruptie verdachte functionarissen die met medeneming van hun miljoenen yuans naar het buitenland zijn gevlucht. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met China.

 

Solide basis

Zondag eindigt Ruttes tweede bezoek aan China, dat nu al een succes mag worden genoemd. Zoals gebruikelijk werden er de nodige handelsovereenkomsten getekend; 54 om precies te zijn. Maar de grote winst zit hem in de structurele wijze waarop een solide basis is gelegd voor toekomstige samenwerking.

Nederland doet mee aan de AIIB. Dat stemt de Chinezen tot grote vreugde. Maar minstens zo belangrijk is dat het Nederlandse kabinet daarmee een ingang krijgt bij andere regeringen in Azië en kan lobbyen voor opdrachten voor het bedrijfsleven bij de door AIIB gefinancierde projecten.

 

Banen in Nederland

En Rutte werkte ook een ander vlekje weg: de opkomst van China vertaalt zich nog nauwelijks in werkgelegenheid in Nederland. De premier kon voor het eerst melden dat een Chinees bedrijf een Europees hoofdkantoor in Nederland vestigt (al is het dan een kleintje: DJI) en dat Huawei een distributiecentrum in Eindhoven gaat bouwen.

President Xi verkaarde na afloop van het gesprek dat China en Nederland hebben afgesproken de culturele uitwisseling te intensiveren. Hij noemde daarbij specifiek de podiumkunsten en topmusea.

 

(foto: RVD)

zaterdag 28 maart 2015

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Huawei bouwt distributiecentrum in Eindhoven
Rutte zinspeelt op Nederlandse deelname AIIB
China nodigt geallieerden uit voor parade

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder