economie cultuur politiek RSS

China evacueert burgers uit Jemen

De Chinese marine heeft ambassadepersoneel en honderden burgers weggehaald uit havenstad Aden. De evacuatie volgt na dagenlange bombardementen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken meldt dat het zondag 122 en maandag 449 Chinese staatsburgers uit Jemen heeft geëvacueerd. Het gaat om ambassadepersoneel, studenten, medisch personeel, drie journalisten en honderden medewerkers van Chinese olie- en telecommunicatiebedrijven die in Jemen werken. Een twintigtal Chinezen heeft verkozen in Jemen te blijven.

China heeft momenteel drie marineschepen in de buurt, de fregatten Linyi en Weifang, en het bevoorradingsschip Weishanhu. De schepen zijn in de Golf van Aden vanwege de internationale anti-piraterijmissie. China heeft sinds december 2008 onafgebroken marineschepen in de regio om de belangrijke handelsroute van en naar het Suezkanaal te helpen beveiligen.

 

Verhevigde strijd

Het geweld in Jemen is de afgelopen dagen verhevigd, nadat een Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië de Jemenitische regering te hulp is geschoten. Zij strijden tegen Houthi-rebellen, die op hun beurt worden gesteund door Iran.

Vrijdag sloten de VS en het Verenigd Koninkrijk hun ambassades in hoofdstad Sanaa. Zaterdag werden 200 werknemers van de VN, ambassadepersoneel van verschillende landen en medewerkers van ngo's al per vliegtuig uit Jemen geëvacueerd.

maandag 30 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China wil op zee supermacht zijn
Chinese marine oefent met Iran in Perzische Golf
Vijf vragen over Chinese vlootbezoek aan Nederland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder