economie cultuur politiek RSS

Chinese marine evacueert buitenlanders uit Jemen

Een Chinees fregat heeft donderdagmiddag meer dan tweehonderd buitenlandse staatsburgers uit tien landen geëvacueerd uit de haven van Aden. De evacués zijn naar Djibouti gebracht, vanwaar ze naar huis kunnen vliegen.

Nadat dit weekend al 571 Chinese staatsburgers en acht burgers uit India, Roemenië en Egypte uit Jemen waren weggehaald, keerde het fregat Linyi (archieffoto) donderdag terug naar Aden om 225 burgers op te halen. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken coördineerde de actie op verzoek van de regeringen van Pakistan, Ethiopië, Singapore, Italië, Duitsland, Polen, Ierland, Groot-Brittannië, Canada Jemen.

Volgens het ministerie is het de eerste maal dat een Chinese oorlogsbodem buitenlandse staatsburgers evacueert uit een oorlogsgebied. Volgens internationale persbureaus was de actie niet zonder risico, omdat opstandelingen inmiddels de havenstad Aden dicht zijn genaderd. Verschillende regeringen hadden China te hulp geroepen, omdat het als een van de weinigen schepen ter plekke heeft.

 

Anti-piraterijmissie

China heeft momenteel drie marineschepen in de buurt, de fregatten Linyi en Weifang, en het bevoorradingsschip Weishanhu. De schepen zijn in de Golf van Aden vanwege de internationale anti-piraterijmissie. China heeft sinds december 2008 onafgebroken marineschepen in de regio om de belangrijke handelsroute van en naar het Suezkanaal te helpen beveiligen.

China is apetrots op de humanitaire actie. Staatsomroep CCTV vertoonde vrijdag een reportage uit Djibouti, waar dankbare evacués opgelucht aan wal komen, getooid met Chinese vlaggetjes. Een kind kusde een matroos op de wang.

vrijdag 3 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China evacueert burgers uit Jemen
China stuurt opnieuw doktoren naar Ebolagebied
Ploumen wil grotere rol China op wereldtoneel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder