economie cultuur politiek RSS

Elf Oeigoeren in cel voor religieus extremisme

Een rechtbank in de westelijke provincie Xinjiang heeft elf Oeigoeren veroordeeld tot gevangenisstraffen. Zij zouden uit religieuze motieven voor onrust hebben gezorgd of vernielingen hebben gepleegd.

De zwaarste straf van zes jaar is opgelegd aan Aihetaimu Heli. Hij werd er van beschuldigd online documenten te hebben verspreid die oproepen tot etnisch geweld en religieus verzet tegen de Chinese staat. Straffen van een tot vijf jaar zijn er voor acht mannen die in Kashgar in huizen inbraken en daar uit religieuze motieven televisies hebben vernield.

De lichtste straffen van 15 dagen detentie zijn door de rechtbank in Aksu opgelegd aan twee personen die op het internet geruchten over een mogelijke zelfmoordaanslag hebben verspreid.

 

Spanningen in Xinjiang

Internationale persbureaus baseren het bericht op de officiële krant van het ministerie van justitie, Legal Daily. Die noemt weliswaar niet de etniciteit van de veroordeelden, maar op basis van de achternamen en de omstandigheden constateren Reuters en AP dat het om Oeigoeren gaat.

In Xinjiang wonen de Oeigoeren, een etnische minderheid van Turkssprekende moslims. Hoewel ze een autonome status binnen China hebben die hen rechten geeft om de eigen taal en cultuur te behouden, voelen veel Oeigoeren zich gediscrimineerd; een deel streeft ook autonomie na.

vrijdag 21 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

21 doden bij geweld in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder