economie cultuur politiek RSS

Database met ongewenst gedrag toeristen

Database met ongewenst gedrag toeristen

Het Chinese toeristenbureau gaat onaangepast gedrag van vakantievierende landgenoten registreren. Met de database wil de overheid de slechte reputatie van Chinese toeristen aanpakken.

Ruzie maken in het vliegtuig, historisch erfgoed beschadigen of foto's maken waar dat niet mag. Voortaan wordt dit soort gedrag geregistreerd in een database van het nationale toerismebureau. Iedere overtreding wordt maximaal twee jaar vastgelegd.

Het doel van de lijst is duidelijk; veel Chinezen schamen zich voor onaangepast gedrag van landgenoten, zeker als dat ten overstaan van buitenlanders gebeurt. Ze vinden dat daarmee de naam van het hele land wordt bezoedeld.

 

Twijfels

Maar of het middel ook gaat werken is niet zo zeker. Zo kan het toerismebureau geen sancties opleggen. Wel kan het wetsovertredingen doorspelen aan politie en openbaar aanklagers. Ook is onduidelijk wie de melding bij de autoriteiten moet doen, zeker als wangedrag in het buitenland plaats heeft gevonden. Burgers hebben het recht in beroep te gaan tegen een registratie in de hufter-database.

Chinese juristen hebben hun twijfels over het nieuwe initiatief. Zij zeggen dat het verstoren van de orde in vliegtuigen, openbaar vervoer of openbare gelegenheden en het beschadigen van erfgoed volgens bestaande wetten al strafbaar is. Een registratie voegt daar niets aan toe. Mogelijk dat de database in de toekomst gaat functioneren als zwarte lijst. Dan kunnen reizigers die herhaaldelijk onaangepast gedrag vertonen door luchtvaartmaatschappijen worden geweerd, waardoor asociale toeristen niet meer naar het buitenland kunnen reizen.

dinsdag 7 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Schaamte over beschadiging Egyptisch erfgoed
Reistips voor Chinese toerist naar Hong Kong
Handboek Toerist voor Chinese wereldreiziger

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder