economie cultuur politiek RSS

Eindelijk meer lucht voor passagiersvliegtuigen

China opent tien nieuwe corridors in het luchtruim voor de burgerluchtvaart. Daarmee moet een einde komen aan de chronische vertragingen op Chinese vliegvelden.

Er komen tien nieuwe snelwegen door China's luchtruim. Dat maakte de Chinese luchtverkeersleiding woensdag bekend. Vorige week werd de eerste in gebruik genomen. Tussen Guangzhou (in het zuiden) en Lanzhou (in centraal-China) is ruimte gemaakt voor 400 vliegbewegingen per dag. Onbekend is wanneer de andere luchtcorridors in gebruik worden genomen.

De nieuwe corridors zijn veel breder dan de bestaande luchtroutes. Daardoor kunnen vliegtuigen uit tegenovergestelde richting elkaar op gelijke hoogte passeren. In de huidige situatie kruisen toestellen elkaar op verschillende hoogtes in dezelfde baan.

 

Kampioen vertragingen

Het Chinese luchtverkeer is berucht om zijn vertragingen. Van grote luchthavens vertrekt soms maar een derde van alle vluchten op tijd. "In de afgelopen tien jaar is het aantal vluchten door het Chinese luchtruim ieder jaar met meer dan tien procent gestegen, maar de ruimte voor de burgerluchtvaart omvat maar een derde van dat in de VS", zei Chen Jinjun, van de Chinese luchtvaartautoriteit CAAC, tegen het Volksdagblad.

Het leeuwendeel van het Chinese luchtruim is gereserveerd voor de luchtmacht. Vorig jaar maakte het Volksbevrijdingsleger bekend dat het 459 stukken luchtruim overdraagt aan de civiele luchtvaart. Om ruimte te maken worden tien militaire luchtmachtbases verplaatst naar dunbevolkte gebieden. Daarnaast worden 13 miltaire vliegbases overgedragen aan de burgerluchtvaart en 63 vliegvelden zullen voortaan worden gedeeld tussen militairen en luchtvaartmaatschappijen.

 

Zomeroefening

Maar een pijnpunt blijft de jaarlijkse zomeroefening van de luchtmacht. Dan oefenen straaljagerpiloten een maand lang in het oosten van China en boven de Oostchinese-Zee. Gedurende de oefening worden honderden commerciële vluchten geannuleerd. Sommige vliegvelden gaan noodgedwongen tijdelijk dicht.

Afgelopen jaar ontstond hierover veel onvrede in China. Veel mensen vroegen zich af waarom deze oefening in het drukke oosten moet worden gehouden in plaats van het dunbevolkte westen. Geschrokken autoriteiten hebben de oefening toen tussentijds verplaatst.

woensdag 8 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese luchtvaart blijft kampioen vertragingen
Luchtverkeer weer normaal door verplaatsing oefening
Piloten klagen over tweetalige toren in Beijing

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder