economie cultuur politiek RSS

Chinese export onder druk

Chinese export onder druk

De export van Chinese goederen in de maand maart is veel minder snel gestegen dan de voorgaande maanden. Volgens cijfers van de douane nam de export met 'slechts' 10 procent toe. Daardoor noteerde de tweede economie ter wereld voor het eerst sinds tijden een handelstekort in de boeken.

Doordat de import wel volgens verwachting groeide (14%), is er in de maand maart een tekort op de handelsbalans van 880 miljoen dollar.

Daarmee is sprake van een teruggang ten opzichte van de eerste twee maanden van 2013; daar steeg de export nog met 20 procent. Vooral de export naar Europa staat onder druk. In het eerste kwartaal van 2013 zakte de export van China naar Europa met bijna 2 procent ten opzichte van vorig jaar.

Chinese staatsmedia tonen zich niet bezorgd. Zij wijzen op de gemiddelde exportgroei in het eerste kwartaal van 13,4 procent. Op schema dus.

De totale internationale handel van China (im- en export dus) omvat volgens douanegegevens een waarde van 6.120 miljard dollar.

woensdag 10 april 2013Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder