economie cultuur politiek RSS

Taiwan voorlopig niet welkom bij AIIB

Taiwan voorlopig niet welkom bij AIIB

Het voorlopige secretariaat van de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank heeft de inschrijving van Taiwan geweigerd. Volgens de Chinese overheid is Taiwan later welkom om te participeren, mits onder een 'gepaste naam'.

Een Taiwanees verzoek om mede-oprichter te worden van de AIIB is terzijde gelegd. Dat heeft het Chinese bureau voor Taiwanese zaken maandag bevestigd. De weigering lijkt te maken te hebben met de naam waarmee Taiwan zich heeft aangemeld.

Volgens Ma Xiaoguang, woordvoerder van het bureau voor Taiwanese zaken, kan Taiwan niet toetreden als mede-oprichter, maar is het welkom later als gewoon lid in de ontwikkelingsbank te participeren 'met een gepaste naam'.

 

Naam-val

China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie die met het moederland moet worden herenigd. Alles waaruit blijkt dat Taiwan een zelfstandig land is, wordt door Beijing verworpen.

De Taiwanese overheid was zich bewust van deze gevoeligheid en had zich als China's Taipei aangemeld; een naam die vaker in internationale organisaties door Taiwan wordt gebruikt. Er was zelfs apart briefpapier voor ontworpen. In Taiwan zelf wordt de officiële benaming Republiek China aangehouden.

 

Relletje

Daarmee is er toch een klein relletje rond de AIIB, die internationaal als een groot diplomatiek succes voor Beijing wordt beschouwd. De ontwikkelingsbank die in Azië grote infrastructuurprojecten moet financieren is een Chinees initiatief.

De belangstelling voor de bank is groot; er zijn al 57 landen als mede-oprichter geaccepteerd, waaronder Nederland.

dinsdag 14 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

46 Landen willen participeren in AIIB
AIIB wordt slank, schoon en (dollar)groen
Westerse landen in de rij voor Aziatische ontwikkelingsbank

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder