economie cultuur politiek RSS

China vindt dat Dalai Lama 'illusies' beter kan opgeven

De weg van geleidelijke ontwikkeling binnen China is het 'correcte pad' voor Tibet. De Dalai Lama doet er daarom beter aan zijn streven naar een zelfstandig Tibet op te geven, staat in een witboek van het Chinese kabinet.

Het huidige Tibet-beleid biedt de beste perspectieven voor de Tibetanen. Daarom moet de Dalai Lama de realiteit onder ogen zien en zijn 'illusies' over een zelfstandig Tibet opgeven. Het staat allemaal in een witboek van het Chinese kabinet met de welluidende titel 'Tibets pad van ontwikkeling wordt gedreven door een onweerstaanbare historische stroom'.

Het woensdag gepubliceerde witboek, zowel in een Chinees- als een Engelstalige versie, concludeert dat het Chinese Tibet-beleid het 'enige correcte' is. De gestage ontwikkeling tot een geciviliseerde beschaving past het beste bij de omstandigheden in Tibet en de politieke realiteit in China.

 

Sentimenteel verlangen

Volgens de Chinese overheid heeft de Dalai Lama en zijn entourage geen goed beeld van het moderne Tibet en worden zij gedreven door een sentimenteel verlangen naar de situatie voor 1950. 

"Het enige verstandige alternatief voor de Dalai Lama en zijn aanhangers is te accepteren dat Tibet sinds de oudheid onderdeel van China is, het doel China te splijten en zelfstandigheid voor Tibet op te geven en een aanvang te maken met handelen in het belang van van Tibet en het gehele land", aldus het witboek.

 

Geen contact

Volgens het rapport heeft de centrale overheid tussen 1979 en 2010 in totaal 23 ontmoetingen met persoonlijke afgevaardigden van de Dalai Lama gehad. Daaraan is een einde gekomen, toen de Dalai Lama in 2011 afstand deed van zijn politieke rol. Met een ontmoeting met afgevaardigden van de Tibetaanse regering in ballingschap is het nooit gekomen. Zij hebben, aldus het witboek, hun eigen glazen ingegooid, omdat zij alleen als regering wilde worden ontvangen.

Het witboek suggereert daarmee dat er in de afgelopen vier jaar geen contacten meer zijn geweest. De Dalai Lama zei oktober vorig jaar nog dat er informele gesprekken met Beijing waren over toenadering en zelfs een bezoek aan China. Een hoge partijfunctionaris in Tibet, Wu Yingjie, bevestigde onlangs dat er contact is tussen de Chinese overheid en de Dalai Lama via 'persoonlijke boodschappers'.

 

Inhoudsloos

Volgens het kabinet waren de gesprekken met Tibetaanse gezanten altijd inhoudsloos. "Geen van de onderhandelingen zijn in een sfeer van goed vertrouwen verlopen. Het was altijd de intentie van de Dalai Lama en zijn supporters om China te verdelen en onafhankelijkheid van Tibet te bereiken", aldus het witboek.

Dalai Lama's plan voor een 'middenweg' was in werkelijkheid niet bedoeld om meer autonomie na te streven, maar een verkapte manier om een onafhankelijk Tibet te bereiken. Ook houdt het kabinet de Dalai Lama verantwoordelijk voor geweldsincidenten rond de Olympische Spelen en de stroom van zelfverbrandingen door Tibetaanse monniken. Het Chinese kabinet heeft zich daarentegen altijd 'duidelijk en consistent' ten opzichte van de Dalai Lama opgesteld, staat in het witboek te lezen.

 

Hardliner

In de tekst van het witboek is duidelijk de hand van Zhu Weiqun zichtbaar. Hij is de voorzitter van het comité voor etnische en religieuze zaken, een belangrijk adviesorgaan voor de Chinese overheid op het gebied van etnische minderheden. Zhu is sinds 1999 verantwoordelijk voor het Tibet-beleid en staat bekend om zijn harde lijn en radicale afwijzing van kritiek.

Het witboek is in feite één lange lofzang van Zhu's beleid van de afgelopen zestien jaar. Volgend jaar gaat Zhu met pensioen. Binnen de Chinese politieke top wordt al voorzichtig voorgesorteerd op zijn vertrek. In juni 2013 zei professor Jin Wei, verbonden aan de partijschool, dat het Tibet-beleid van de afgelopen jaren verantwoordelijk was 'voor de stapeling van grieven die we vandaag zien'. Niet uit te sluiten valt dat achter Zhu's rug om al informele gesprekken met persoonlijke boodschappers van de Dalai Lama wordt gesproken.

woensdag 15 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

'Westen gaat Tibet- en Xinjiangbeleid vanzelf begrijpen'
Hoge partijfunctionaris wil Tibet-beleid herzien
Dalai Lama in gesprek over bezoek aan China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder