economie cultuur politiek RSS

Luchtvervuiling remt groei baby's

Luchtvervuiling remt groei baby's

Kinderen die in 2008 tijdens de olympische spelen in Beijing zijn geboren, zijn significant zwaarder dan baby's die een jaar eerder of later ter wereld zijn gekomen. Onderzoekers denken dat luchtvervuiling de groei van de foetus remt.

Kinderen die tussen 8 en 24 augustus 2008 in de Chinese hoofdstad zijn geboren, waren gemiddeld 23 gram zwaarder dan die in dezelfde periode in 2007 en 2009. Dat blijkt uit een onderzoek naar de medische gegevens van 83.000 kinderen door Chinese en Amerikaanse wetenschappers.

Tijdens de olympische spelen van 2008 heeft de Chinese overheid vergaande maatregelen genomen om de luchtvervuiling tegen te gaan. Fabrieken werden tijdelijk gesloten, bouwplaatsen stilgelegd en het autoverkeer beperkt om de gewenste blauwe luchten te realiseren. De waarden van schadelijke stoffen in de lucht, zoals zwavel, koolmonoxide, stikstof en fijnstof, liepen toen aanmerkelijk terug.

 

Groeispurt

Volgens de wetenschappers toont hun onderzoek aan dat luchtvervuiling van invloed is op de groei van het ongeboren kind, met name in de laatste weken als het zenuwstelsel, bloedvaten en skelet een groeispurt doormaken.

Maar het toont ook dat een betrekkelijke korte periode van schone lucht rond de geboorte de negatieve gevolgen vermindert. “Deze uitkomsten illustreren niet alleen de ernstige gezondheidsrisico's van vervuiling, maar laten ook zien dat het fenomeen omkeerbaar is", aldus David Q. Rich, epidemioloog aan de uiniversiteit van Rochester en leider van het onderzoek.

 

Vervolgonderzoek

De onderzoekers weten niet waarom baby's minder in de baarmoeder volgroeien, als de moeder aan luchtvervuiling wordt blootgesteld. Mogelijk heeft te maken met de werking van de placenta of verminderde hoeveelheid voedsel in het bloed.

De onderzoekers wijzen erop dat het gemeten effect waarschijnlijk niet alleen in Beijing, maar in alle gebieden met ernstige luchtvervuiling voor komt. Ook daarnaar moet vervolgonderzoek worden gedaan.

 

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives. Meer daarover lees je hier.

woensdag 29 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Dit is de video waar China nu naar kijkt
Baoding is nu de stad met de vuilste lucht in China
China gaat vervuiling verplaatsen naar het buitenland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder