economie cultuur politiek RSS

Centrale bank wil rem op goedkoop krediet

Chinese aandelenmarkten moesten maandag opnieuw inleveren, nadat de centrale bank duidelijk maakte dat het niet van plan is extra geld in de economie te pompen. Een geldschaarste zorgt voor hogere rentes.

De Shanghai Composite SSE index daalde maandag meer dan 5 procent. De CSI300 index zelfs meer dan 6 procent. De Chinese aandelenmarkten reageren negatief op de uitspraak van de Volksbank van China (PBOC) dat de hoeveelheid geld in omloop 'redelijk' is.

Kredieten zijn een belangrijke motor van China's economische groei geweest. De centrale bank stimuleerde het systeem door de rente laag te houden en voor een continue instroom van geld te zorgen. Maar naarmate de schuldenlast toeneemt en banken steeds makkelijker kredieten verleenden, groeide de vrees voor een Chinese kredietcrisis.

 

Beter communiceren

Sinds kort zet de PBOC de rem op de instroom van nieuw kapitaal. Dat leidt tot hogere rentes, maar ook tot een onbedoeld effect op de financiële markten. Vorige week woensdag en donderdag deed de centrale bank kleine ingrepen, maar vrijdag werd er opeens 50 miljard yuan (6 miljard euro) extra geld in de Chinese economie gepompt, blijkbaar om de onrust te beteugelen. In het weekend liet de PBOC juist weer weten dat de monetaire situatie 'redelijk' is.

Financieel analisten en economen roepen de PBOC op beter te communiceren. Zij vinden dat Zhao Xiaochuan, de hoogste man bij de Volksbank van China, net als zijn Amerikaanse en Europese collega's Ben Bernanke en Mario Draghi, regelmatig het publiek moet informeren over zijn beleid.

maandag 24 juni 2013

Gerelateerde personen:

Zhou Xiaochuan

Gerelateerde onderwerpen:

Nervositeit op Chinese markten
Centrale Bank waarschuwt voor slechte leningen
IMF verwacht lagere groei China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder