economie cultuur politiek RSS

Indiase premier Modi groots ontvangen in China

Narendra Modi, minister-president van India is donderdag in China aangekomen voor een driedaags bezoek. Een grootse ontvangst moet de plooien tussen de twee tijgers op de Aziatische berg gladstrijken.

Staatshoofden en regeringsleiders komen en gaan in China. Het zijn er zoveel, dat er zelfs een aparte aankomsthal op het vliegveld van Beijing voor is gebouwd. Maar een ontvangst als Modi deze week ten deel is gevallen zie je in China niet vaak.

President Xi Jinping ontving Modi donderdag in zijn geboorteplaats Xi'an. De twee bezochten het wereldberoemde terracottaleger, de stadsmuur, een show en natuurlijk de tempel waar de Chinese monnik Xuan Zang in de zevende eeuw als eerste boeddhistische teksten in het Chinees vertaalde. Nog nooit eerder ontving Xi buitenlandse leiders in zijn geboortestad.

 

Contracten

President Xi betoonde Modi daarmee de eer die hem september vorig jaar zelf in India ten deel was gevallen. Vlak nadat Modi tot premier was gekozen, ontving hij Xi als eerste buitenlandse staatshoofd. Om een persoonlijke relatie te ontwikkelen had Modi zijn Chinese gast uitgenodigd in Gujarat, de staat waar hij vandaan komt en politiek carrière maakte. Pas daarna reisde het gezelschap naar New Delhi voor politiek inhoudelijke gesprekken.

Maar de komst van Modi naar Xi'an was natuurlijk natuurlijk niet alleen een toeristisch tripje. Tussen de bedrijven door was er tijd om de handtekening onder 46 handelscontracten te plaatsen, met een gezamenlijke waarde van 10 miljard dollar.

 

Grensconflict

Vrijdag reisde Modi door naar Beijing voor gesprekken met premier Li Keqiang. Behalve economische, wetenschappelijke en culturele uitwisseling, staan dan ook moeilijke gesprekken over het grensconflict tussen beide landen op de agenda.

India vindt dat er eerst afspraken moeten worden gemaakt over de stippellijn op de kaart in wat India Arunachal Pradesh noemt, maar China Zangnan; Zuid-Tibet. China heeft echter haast om de economische banden aan te halen en Chinese ingenieurs staan te trappelen om een spoorverbinding tussen China en India aan te leggen. Modi en Li kwamen vrijdag overeen toe te werken naar een 'wederzijds acceptabele oplossing'.

 

Hallo China!

Dat Modi veel belang aan een betere relatie met China hecht, bleek ook uit het feit dat hij voor het bezoek een Weibo-account heeft geopend. Zijn eerste bericht met de tekst 'Hallo China! Ik zie er naar uit om met met China vrienden te communiceren' werd tienduizenden keren doorgestuurd en meer dan 12.000 mensen reageerden.

Na Beijing vliegt Modi zaterdag door naar Shanghai met een handelsdelegatie. India verwacht veel van de mogelijkheden om diensten te leveren aan de Chinese ict-industrie.

vrijdag 15 mei 2015

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

China investeert 20 miljard in India
China ontstemt door bezoek Modi aan grensregio
India heeft in 2028 meer inwoners dan China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder