economie cultuur politiek RSS

VS overweegt uitlevering 'Hollandse' vos

Amerikaanse autoriteiten overwegen de uitlevering aan China van Yang Xiuzhu. De van corruptie verdachte loco-burgemeester van Wenzhou hield zich jaren schuil in Nederland en reisde op een vals paspoort naar de VS.

Amerikaanse autoriteiten melden dat ze Yang Xiuzhu vorige maand hebben aangehouden en overwegen haar naar China te deporteren. Dat is een doorbraak voor de Chinese regering; de VS hebben geen uitleveringsverdrag met China en weigerden tot nu toe voortvluchtige criminelen aan dat land uit te leveren.

Het lijkt er op dat een vervalst Nederlands paspoort Yang fataal wordt. Toen de grond haar in 2005 te heet onder de voeten werd, vluchtte ze naar Nederland, waar zij politiek asiel aanvroeg. Toen die aanvraag na jaren werd geweigerd, vluchtte zij via Canada naar de VS. De Amerikaanse justitie wil haar nu uitzetten wegens visumfraude.

 

Vossenjacht

China steekt de afgelopen jaren veel moeite in het achterhalen van naar het buitenland uitgeweken corrupte partijleden. In het kader van Operatie Vossenjacht zijn 214 voortvluchtige corruptieverdachten in het buitenland achterhaald en naar China teruggebracht.

Yang staat zesde op de lijst met China's meest gezochte criminelen. Op de lijst met honderd voortvluchtige verdachten van corruptie en verduistering van overheidsgeld die in april aan Interpol werd overgedragen, staat zij zelfs bovenaan. Zij wordt ervan verdacht haar functie te hebben misbruikt om 253,2 miljoen yuan (38 miljoen euro) te vergaren. Daarvan is inmiddels 42,4 miljoen yuan (6,3 miljoen euro) door de Chinese overheid achterhaald.

dinsdag 9 juni 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China draagt top-100 voortvluchtigen over aan Interpol
Vossenjacht levert opnieuw 100 aanhoudingen op
China zet duizend 'naakte ambtenaren' uit hun functie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder