economie cultuur politiek RSS

Levenslang cel voor Zhou Yongkang

Levenslang cel voor Zhou Yongkang

De voormalige chef van de binnenlandse veiligheid in China, Zhou Yongkang, is donderdagmiddag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan omkoping, machtsmisbruik en het opzettelijk openbaren van staatsgeheimen.

Persbureau Xinhua maakte de uitspraak van de rechtbank in Tianjin donderdagmiddag bekend. Zhou is door de rechters schuldig bevonden aan het aannemen van 731.100 yuan (110.000 euro) aan steekpenningen die hij zelf ontving en 129 miljoen yuan (19 miljoen euro) via zijn vrouw en zoon. Zhou zou pas later hebben vernomen dat zijn gezinsleden steekpenningen hebben aangenomen.

Hij heeft zijn positie misbruikt om vijf personen te bevoordelen; Wu Bing, Ding Xuefeng, Wen Qingshan, Zhou Hao en Jiang Jiemin. Zij zouden op die manier 2,14 miljard yuan (321 miljoen euro) hebben verdiend.

 

Geheim

Daarnaast heeft hij staatsgeheimen gelekt aan Cao Yongzheng, een voormalig waarzegger die later zijn fortuin in de olieindustrie heeft gemaakt. Het zou gaan om vijf staatsgeheimen, maar volgens de rechtbank heeft lekken ervan geen problemen opgeleverd. Zhou heeft schuld bekend aan wat hem ten laste is gelegd, tijdens de rechtszaak berouw getoond en heeft aangekondigd af te zien van hoger beroep. Op beelden van CCTV is te zien hoe Zhou, ditmaal zonder geverfde haren, zijn vonnis aanhoort.

De zaak is al op 22 mei inhoudelijk behandeld. Omdat hem ook het lekken van staatsgeheimen ten laste is gelegd, kon het proces achter gesloten deuren worden behandeld. Het Chinese hooggerechtshof had in maart nog gezegd dat Zhou's rechtszaak een 'open karakter' zou hebben.

 

Invloedrijk leider

Zhou Yongkang was tot twee jaar geleden verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid. Hij werd beschouwd als de derde machtigste man van China na de toenmalige president Hu Jintao en premier Wen Jiabao. Hij ging in maart 2013 met pensioen, maar bleef invloedrijk vanwege zijn politieke netwerk.

In december 2014 werd bekend gemaakt dat hij vervolgd zou worden op verdenking van het accepteren van steekpenningen, machtmisbruik om familie, maîtresses en vrienden te bevoordelen en het schenden van de vertrouwelijkheid. Nog nooit moest een zo hooggeplaatste functionaris in China zich wegens corruptie voor de rechter verantwoorden.

 

Groot onderzoek

Voordat hij in 2003 zijn politieke toppositie verwierf, was Zhou van 1996 tot 1998 de algemeen directeur van staatsoliemaatschappij China National Petroleum Company en van 1999 tot 2002 partijsecretaris in de provincie Sichuan.

Om corruptie van Zhou aan te tonen, zouden in totaal 300 personen zijn gedetineerd. Het gaat om Zhou zelf, directe familieleden, zakenrelaties, maar ook oud-medewerkers zoals zijn voormalige persoonsbeveiligers, secretaresses en chauffeurs.

donderdag 11 juni 2015

Gerelateerde personen:

Zhou Yongkang

Gerelateerde onderwerpen:

Proces Zhou Yongkang nadert; aanklacht bekend
China belooft openbaarheid in rechtszaak Zhou
Vijf vragen over het onderzoek naar Zhou Yongkang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder