economie cultuur politiek RSS

Wang komt naar een bioscoop vlak bij jou

De Dalian Wanda Group wil Europese bioscoopketens overnemen. De vastgoedonderneming van de steenrijke Wang Jianlin is in ieder geval geïnteresseerd in Odeon & UCI en Vue entertainment, maar mogelijk het ook in Nederland actieve Pathé.

Dalian Wanda Group ontwikkelde meer dan 9 miljoen vierkante meter vastgoed in China; winkelcentra, warenhuizen, hotels, bioscopen en karaokebars; meestal met appartementen erboven. Het maakte ceo Wang Jianlin de op twee na rijkste Chinees, met een geschat vermogen van 8,6 miljard dollar.

Vorig jaar mei nam zijn bedrijf de Amerikaanse bioscoopketen AMC voor 2,6 miljard dollar over. Met 5.000 zalen in 334 bioscoopcentra is het de grootste bioscoopexploitant in de VS. In eerdere interviews heeft Wang al aangegeven dat hij een mondiale keten van bioscopen begeert.

 

Filmproductie

Woensdagavond meldt NRC Handelsblad dat Wang naar Europa komt. Dat hebben woordvoerders van de Dalian Wanda Group aan de krant bevestigd. Hoofddoel is het Britse Odeon & UCI; goed voor 236 bioscoopgebouwen met in totaal 2.179 zalen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en Italië. Ook het eveneens Britse Vue Entertainment staat mogelijk op het verlanglijstje (653 zalen in 69 bioscoopgebouwen).

Hoewel niet te koop, zou het Franse Pathé-concern ook een overnameprooi kunnen zijn voor een niet te weigeren bod. Pathé bezit vestigingen in Frankrijk, de VS, Zwitserland, Italië en ook 22 vestigingen in Nederland. Het bedrijf is ook actief als co-financier van speelfilms.

Mogelijk dat dit laatste argument een interessante bonus is voor Wang. Hij heeft een eigen filmstudio opgericht en wil ook actief worden als co-financier van filmproducties in het buitenland.

donderdag 11 april 2013

Gerelateerde personen:

Wang Jianlin

Gerelateerde onderwerpen:

Filmmakers passen kaskrakers aan voor China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder