economie cultuur politiek RSS

Tibetprotest bij kandidatuur China voor winterspelen

Tibetprotest bij kandidatuur China voor winterspelen

Tibetaanse demonstranten hebben woensdag in het Zwitserse Lausanne een bijeenkomst van het Chinese olympisch comité verstoord. Tenminste één demonstrant wist door te dringen tot een persconferentie waar de Chinese kandidaatstelling voor de Olympische Winterspelen van 2022 werd toegelicht.

Volgens het Internationale Tibet Netwerk wisten drie demonstranten door te dringen tot het Lausanne Palace Hotel, waar op dat moment China's kandidatuur werd toegelicht. Op videobeelden is te zien hoe één persoon door beveiligers uit een persconferentie wordt verwijderd, terwijl hij schreeuwt: "Stop Beijing 2022. Geen bloedige spelen meer. IOC, maak dezelfde fout niet nogmaals."

Buiten het hotel had een groepje demonstranten zich verzameld. Ze droegen Tibetaanse en olympische vlaggen met kogelgaten en bebloede t-shirts. De demonstranten vinden dat China ongeschikt is de winterspelen te organiseren vanwege schendingen van mensenrechten. 

 

Vastbeslotenheid

De Chinese regering heeft de verstoring van de persconferentie veroordeeld. "Hun gedrag zal de vastbeslotenheid van de Chinese regering en het volk de winterspelen in Beijing te houden niet aantasten", aldus een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken donderdag.

In maart hadden 175 groeperingen die aandacht vragen voor de mensenrechten in Tibet het IOC een brief gestuurd met de oproep de spelen niet aan China te gunnen. Volgens de opstellers is ondanks beloftes van de Chinese regering de situatie in Tibet sinds 2008 niet verbeterd, maar verslechterd.

 

Toewijzing op 31 juli

China heeft Beijing kandidaat gesteld voor de winterspelen in 2022. De binnensporten op ijs moeten dan in de Chinese hoofdstad plaatsvinden; de buitensporten in de sneeuw in Zhangjiakou, 200 kilometer noordwestelijk van Beijing.

De spelen van 2022 worden op 31 juli 2015 tijdens een IOC-congres in Kuala Lumpur toegewezen. Naast China heeft alleen Almaty, Kazachstan zich kandidaat gesteld. Overigens maken andere mensenrechtenactivisten zich juist druk over de kandidatuur van Kazachstan.

 

Meer protest

Het protest is waarschijnlijk een voorbode van vele demonstraties die volgen rond de Chinese kandidaatstelling. Ook in de aanloop naar de zomerspelen van 2008 in Beijing probeerden demonstranten aandacht te vragen voor de situatie in Tibet. Verschillende evenementen, zoals een tocht van het olympisch vuur, werden verstoord en ook in Tibet zelf waren er anti-Chinese demonstraties.

donderdag 11 juni 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing/Zhangjiakou kandidaat winterspelen 2022
Jeugd Olympische Spelen van start in Nanjing
President Xi aanwezig bij winterspelen Sotsji

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder