economie cultuur politiek RSS

Reders moeten schepen aanpassen aan eisen leger

Reders moeten schepen aanpassen aan eisen leger

Nieuwe koopvaardijschepen moeten voortaan aan speciale vereisten voldoen, zodat ze in tijden van crisis eenvoudig door het Volksbevrijdingsleger kunnen worden ingezet. Daarmee wil het Chinese leger operaties verder van huis mogelijk maken.

De Chinese overheid heeft technische regels opgesteld, zodat vrachtschepen in tijden van nood door het leger kunnen worden gevorderd. Dat schrijft het dagblad van het Volksbevrijdingsleger. De bouwvoorschriften voor nieuwe schepen zijn al in maart vastgesteld, maar pas deze maand aan de rederijen meegedeeld tijdens een conferentie in Shanghai.

De precieze eisen zijn niet bekendgemaakt. De Chinese overheid bereidt een wet voor, waardoor rederijen schadeloos worden gesteld voor de extra kosten die ze moeten maken. Ook neemt de overheid de verzekering over van gevorderde schepen.

 

Chinese belangen

Het gaat om vijf verschillende soorten vaartuigen: containerschepen, roll on/roll off, bulkcarriers, breakbulkcarriers en multifunctionele schepen. Het leger wil er over kunnen beschikken om humanitaire acties uit te voeren, maar ook om ondersteuning te geven aan militaire operaties om Chinese belangen in de wereld te verdedigen.

Om gevechtseenheden te kunnen laten werken, is logistieke ondersteuning onontbeerlijk. De meeste marines hebben maar een paar tank- en bevoorradingsschepen. De kosten van een eigen logistieke vloot zijn in vredestijd bijna niet te dragen. Daarom worden in crisistijden koopvaardijschepen gevorderd. De legerkrant maakt een vergelijking met de Falklandoorlog in 1982. Die strijd zover van Engeland kon alleen worden uitgevoerd doordat de Britse regering tankers en vrachtschepen vorderde.

donderdag 18 juni 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese marine steekt opnieuw helpende hand toe
'China bouwt aan netwerk marinesteunpunten'
Beleg nu in een sterkere marine voor China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder